Jak przyrządzić omlet z grzybami i krewetkami?
Jak przyrządzić omlet z grzybami i krewetkami?
Omlet to zaskakująca potrawa, ponieważ można dodać do niej niemal wszystkie składniki. Jest dobry na słodko, na słono, na ostro i neutralny. Połączenia, które można tworzyć, mogą być bardzo egzotyczne, jednak warte spróbowania. Jednym z nich jest zestawienie krewetek i grzybów. Zaskakujące? Tak, ale dobrze jest skosztować i samemu stwierdzić, że jest to wielki przysmak.
Potrzebne produkty spożywcze
Do wykonania na śniadanie lub kolację pysznego omletu potrzebne są świeże składniki, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 2 jajka,
* 50 g krewetek koktajlowych z puszki,
* 1/2 szklanki grzybów,
* 1/2 szklanki roszponki,
* 1 łyżeczka oleju sezamowego (może być również roślinny).
Krok pierwszy
Wybrane grzybki – nie ma wskazań, co do gatunku – umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Olej rozgrzać na patelni, po czym rzucić na niego grzybki. Podczas gdy grzyby będą się rumienić, do miski wbić jajka i rozmieszać je widelcem na żółtą masę.
Krok drugi
Na drugiej patelni rozgrzać kolejną porcję oleju. Kiedy będzie ciepły, przelać na nią masę jajeczną i przypiekać na niewielkim ogniu. Gdy omlet lekko się zetnie, podważyć jego brzegi, żeby kolejna porcja jajka wlała się pod spód. Dzięki temu nie trzeba będzie kłopotać się odwracaniem omletu.
Krok trzeci
Grzyby oraz odcedzone z zalewy krewetki wrzucić na omlet, gdy będzie już dość mocno ścięty. Posypać roszpunką, a następnie złożyć omlet na pół. Smażyć jeszcze przez 40 sekund, żeby jajko lekko zbrązowiało. Po tym czasie przełożyć na talerz i zjeść ze smakiem, można z dodatkiem świeżego chleba.Omlet z krewetkami oraz grzybami jest znacznie bardziej sycący niż zwykły, a do tego nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na smaczną oraz nie przeciążającą żołądka kolację.