Bezpieczny sposób gotowania jaj w mikrofalówce

Opiekun artykułu: veronika
Wymagany czas: 2 min.
Advertising
Bezpieczny sposób gotowania jaj w mikrofalówce

Bezpieczny sposób gotowania jaj w mikrofalówce

Mikrofalówka daje wiele możliwości przygotowywania potraw, w tym potraw porannych, które można zrobić szybko. Jeśli do tej pory nie chciałaś smażyć jajek, uważałaś, że to czasochłonne, a masz mikrofalówkę, przed Tobą nowy rozdział kulinariów. Jaja w mikrofalówce są gotowe zaledwie w 1 minutę – szybko, a smacznie tak samo jak z patelni.

Advertising
Advertising
  • Co będzie Ci potrzebne?

    Co będzie Ci potrzebne?

    Do zrobienia jajek w mikrofalówce nie potrzeba wcale żadnych tajemniczych składników, wystarczą jedynie następujące rzeczy:
    * jajko,
    * woda,
    * żaroodporna miska.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do przygotowanej miski – nie musi być duża, wystarczy miseczka na zupę, jeśli chce się zrobić tylko jedno, maksymalnie dwa jajka na śniadanie – nalać wody. Nie należy przesadzać z jej ilością, nie może wylewać się poza miskę nawet po wbiciu do niej jajka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajko wbić do miski, pamiętając, że musi znaleźć się w całości pod wodą. Jeżeli wody jest za mało – dolać jej odrobinę i posypać całość solą. Można dodać także odrobinę pieprzu, wedle uznania. Tak przygotowaną miskę wsunąć do mikrofalówki. Nie trzeba jej niczym przykrywać, choć jeśli czujesz taką potrzebę, zakryj miskę folią do żywności typu strecz i wykałaczką zrób w niej kilka dziurek, aby uchodziła para.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zamknąć mikrofalówkę. Czas przygotowania jajka ustawić na 1 minutę, a temperaturę na średnią. Po tym czasie, który można wykorzystać na zrobienie kawy, wyjąć miskę z jajkiem. Jajko przełożyć na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej, po czym ozdobić wedle własnego uznania: serem, szynką, szczypiorkiem, ketchupem. Jeść z chlebem, aby śniadanie było bardziej sycące. W taki prosty sposób można przygotować jedzenie nie tylko dla siebie, lecz dla całej rodziny albo gości.