Jak zrobić śniadanie na ciepło – omlet z pomidorami?

Opiekun artykułu: merblanc
Advertising
Jak zrobić śniadanie na ciepło – omlet z pomidorami?

Jak zrobić śniadanie na ciepło – omlet z pomidorami?

Ze względu na uznawanie śniadania za najważniejszy posiłek dnia, dobrze jest przygotować śniadanie na ciepło. Dzięki temu organizm nie tylko dostanie zastrzyk energii do działania, ale również rozgrzeje się i rozbudzi.Na przygotowywanie śniadania nie zawsze ma się dużo czasu, dlatego dobrze jest wybrać coś szybkiego do wykonania i równocześnie pożywnego. Omlet z pomidorami nada się do tego wyśmienicie.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Aby przyrządzić pyszny omlet, potrzebne są następujące składniki spożywcze, oczywiście świeże i dobrej jakości:
    * 4 jajka,
    * 1 pomidor,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżka masła,
    * 30 ml mleka,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulkę obrać z łupinki, drobno posiekać. Rozgrzać na patelni odrobinę masła i podsmażyć cebulę, po czym przełozyć ją z naczynia do osobnej miski.Pomidora sparzyć gorącą wodą. Dokładnie pozbyć się skórki, po czym ścisnąć pomidora nad zlewem, żeby wycisnąć nadmiar wody oraz wszystkie pestki. Po wykonaniu tego pokroić pomidora na małe kawałeczki, najlepiej kwadratowe.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do osobnej miski wbić jajka, dodać mleko, szczyptę soli – ewentualnie szczyptę papryki. Bardzo dokładnie roztrzepać składniki, tworząc z nich jednolitą konsystencję. Zamiast mleka można również użyć śmietanki, wtedy omlet będzie miał bardziej kremowy smak.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masło rozpuścić na patelni, dobrze ją nagrzewając. Następnie wylać masę jajeczną. Pozostawić na 30 sekund, po czym zamieszać środek omletu – najlepiej trzepaczką – i dodać pomidory oraz cebulkę. Masa powoli zacznie się ścinać na średnim ogniu. Po 4 minutach złożyć omlet na pół, pozostawiając do dalszego smażenia jeszcze na 1 – 2 minuty. Gotowy omlet od razu przełożyć na talerz. Posypać startym serem, parmezanem albo oblać ketchupem i zjeść na dzień dobry.