Jak zrobić zabawnego hot-doga – pieska?

Opiekun artykułu: travail
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak zrobić zabawnego hot-doga – pieska?

Jak zrobić zabawnego hot-doga – pieska?

Hot-dogi to atrakcyjne danie na kolację oraz na śniadanie, pod warunkiem że są zrobione w domu. Można je wówczas podać dziecku, zachęcając do zjedzenia pierwszego posiłku bez żadnego marudzenia. Żeby jeszcze bardziej uatrakcyjnić hot-dogi, można nadać im formę zwierząt, np. piesków, aby dziecko nie tylko chciało je zjeść, ale chciało zjeść ich więcej. Oto sposób, jak przygotować taki przysmak.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Szybkie zrobienie hot-dogów wyglądających jak pieski jest możliwe po przygotowaniu zawczasu następujących składników spożywczych:

    * ciasto (dowolne na chleb lub bułki),

    * parówki z szynki,

    * sałata lub kapusta pekińska,

    * oliwki,

    * ketchup,

    * ser żółty.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować ciasto na bułeczki, wybierając do tego swój ulubiony przepis na chleb albo bułki. Ze względu na różnorodność preferencji w tym zakresie – pieczywo białe, pełnoziarniste, bezglutenowe – pozostawiamy to Twojemu wyborowi.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Z przygotowanego ciasta zrobić kule, spłaszczyć je, żeby powstał prostokąt. Przyciąć dolną część, aby była idealnie prosta, a następnie zrobić po jednym nacięciu z każdej strony, tworząc w taki sposób uszy psa.Przełożyć wszystkie zrobione w taki sposób bułeczki – powinna być ich parzysta liczba – i pozostawić na 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do każdej po 2 oliwki ciemne, które będą stanowiły oczy pieska. Tak przygotowaną blaszkę wsunąć do piekarnika i piec w temperaturze wymaganej przez przepis na ciasto, aż pieczywo ładnie się zarumieni.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ugotować parówki do hot-dogów. Po ugotowaniu zrobić na każdej parówce nacięcia i przysmażyć wszystkie na patelni, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.

    Bułeczki przeciąć wzdłuż, ale nie przecinając całkowicie, mają być jedynie rozchylone. Posmarować spód ketchupem, dodać sałatę lub kapustę, parówkę, na nią ser, a na zakończenie ponownie ketchup albo musztardę. Tak przygotowane hot-dogi układać na talerzu. Po ich zobaczeniu dzieci – i nie tylko one – z pewnością nie będą marudzić przy jedzeniu.