Jak upiec pyszne muffinki szpinakowe?

Opiekun artykułu: madzienka
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak upiec pyszne muffinki szpinakowe?

Jak upiec pyszne muffinki szpinakowe?

Atrakcyjne zielone muffinki sprawią, że każdy sięgnie przynajmniej po jedną. Ich ładna barwa powstaje nie za sprawą barwnika, lecz szpinaku, który jest jednym z głównych składników. Muffinki tego rodzaju mogą być jadane z bardzo różnorodnymi dodatkami, z fetą, z pomidorami, co sprawia, że są doskonałym drugim śniadaniem dla każdego smakosza. Oto podpowiedź, jak je zrobić.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Przed rozpoczęciem wypiekania babeczek konieczne jest zgromadzenie następujących produktów spożywczych:

    * 250 g mąki,

    * 200 g szpinaku mrożonego,

    * 100 g orzeszków,

    * 0,5 szklanki mleka,

    * 0,5 szklanki oleju,

    * 1 łyżeczki proszku do pieczenia,

    * 1 łyżeczki soli,

    * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

    * 1 jajka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Sięgnąć po szeroką miskę i wsypać do niej wszystkie suche składniki. Mąkę najlepiej przesiać, aby była bardziej puszysta. Szpinak dokładnie rozmrozić. Jeżeli zamiast mrożonego wybiera się świeży, trzeba go przysmażyć na oleju.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozmrożony szpinak przełożyć do drugiej miski. Wlać mleko, wbić jajko raz olej. Dla smaku można dodać również 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, aby miało w miarę jednolitą konsystencję. Po wymieszaniu dodać do mokrych składników suche i ponownie wymieszać. Można użyć do tego miksera.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Orzeszki pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do masy i ponownie zamieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papilotkami do babeczek. Uzupełnić je przy pomocy łyżeczki do 1/2 wysokości lub nawet więcej, ponieważ babeczki nie będą za wysokie. Gdy uzupełni się wszystkie papilotki, blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut. Po wyjęciu z pieca wystudzić.Muffinki szpinakowe bardzo dobrze smakują posypane fetą, same albo z plasterkami pomidora ułożonymi na wierzchu.