Przepis na ostre hot-dogi
Przepis na ostre hot-dogi
Hot-dog to typowe danie typu fast-food serwowane przez wiele barów szybkiej obsługi, a także przez zwykłe przydrożne budki czy nawet staje benzynowe. Nic dziwnego, iż właśnie ta przekąska osiągnęła taką popularność, gdyż nie dość, że jest smaczna, to jeszcze tania i prosta w wykonaniu, a na dodatek szybko zaspokaja głód. To ostatnie zawdzięczamy połączeniu parówki z bułką. W ciągu ostatnich kilkunastu lat coraz głośniej jednak się mówi o szkodliwości tego typu potraw i postuluje, by te barowe zamieniać na domowe, kiedy ma się świadomość, z czego składają się poszczególne produkty. Poniżej również znajdziesz przepis na to, jak z półproduktów można złożyć pysznego i ostrego śniadaniowego hot-doga. Taki przysmak z pewnością ucieszy twoje dzieciaki, bo przecież każdy z nich uwielbia fast-foodowe jedzenie. Do dzieła!
Wybór bułek i parówek
Najpierw musisz zakupić bułki oraz parówki. Na rynku znajdziesz specjalne bułki do parówek. Można je dostać w każdej większej sieci handlowej, a także w dyskontach. Możesz również użyć w tym celu bagietek czy półbagietek.Pamiętaj, że zdecydowana większość parówek robiona jest z mięsa oddzielonego mechanicznie. Jeśli chcesz, by parówki były naprawdę dobre jakościowo, szukaj tych o dużej zawartości mięsa. Są one zazwyczaj nieco droższe, ale za to masz pewność, co w nich się znajduje.
Przygotowanie bułek i parówek
Bułki oraz parówki będziemy zapiekać w piekarniku. Możesz ro zrobić na jednym ruszcie. Upewnij się, że ruszt jest czysty. Potem nastaw piekarnik na 180°C. Do rozgrzanego piekarnika na ruszt połóż cztery parówki oraz cztery bułki. Po kilku minutach (około 2 – 3) przewróć zarówno kiełbaski, jak i pieczywo na drugą stronę. Pilnuj, żeby się nie przypaliły – w zależności od wielkości i grubości bułek oraz parówek czas może się skrócić albo wydłużyć.
Przygotowanie dodatków
W międzyczasie przygotuj dodatki. Ogórki kiszone pokrój na cienkie plasterki, chyba że używasz pikli. Kapustę białą poszatkuj, a żółty ser zetrzyj na tarce.
Składanie hot-doga
Po wyjęciu bułki z piekarnika rozetnij ją na pół. Włóż do środka podpieczoną parówkę, a następnie posyp ją żółtym serem i odczekaj chwilę, aż trochę się roztopi. Następnie delikatnie posmaruj ją ostrym ketchupem lub sosem. Potem posyp parówkę białą kapustą, dodaj kilka pikli albo plasterków ogórków kiszonych. Na koniec polej hot-doga stróżką majonezu oraz ketchupu. Całość jest gotowa do serwowania. Smacznego!