Rozgrzewające grzanki z pieczarkami i serem – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: materac
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Rozgrzewające grzanki z pieczarkami i serem – jak je przygotować?

Rozgrzewające grzanki z pieczarkami i serem – jak je przygotować?

Ze względu na nadchodzący sezon jesienno-zimowy zalecane jest jedzenie ciepłych śniadań. Poza omletem, jajecznicą, naleśnikami czy owsianką, które są najczęściej przygotowywane w takich sytuacjach, można skusić się na miłą odmianę i przygotować grzanki z pieczarkami i serem. Ciepłe, smaczne, a do tego niezwykle sycące, dzięki czemu pierwszy posiłek w ciągu dnia naprawdę doda energii.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do szybkiego zrobienia smacznych grzanek, które poza śniadaniem mogą być podawane również jako inne posiłki, potrzebne są:

    * 2 kromki chleba pszennego,

    * 1 mała cebula,

    * pieczarki,

    * ser żółty (w kawałku, nie krojony),

    * 1 łyżka oleju,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pieczarki dokładnie umyć, oderwać nóżki, ale ich nie wyrzucać, nadają się do użycia tak samo, jak kapelusze. Cebulę pozbawić łupinki i posiekać na małe kawałki, a pieczarki pokroić na jak najdrobniejsze kawałeczki.Olej przełożyć na patelnię i od razu dodać do niego pieczarki z cebulą. Przykryć patelnię i dusić składniki aż do całkowitego zmięknięcia warzyw. Pod koniec duszenia doprawić solą oraz pieprzem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ser żółty zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach – ale niekoniecznie całkiem małych. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim chleb. Zamiast dwóch grzanek można zrobić więcej, wedle własnego uznania. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pieczarki, które staną się gładką masą pieczarkową, rozsmarować na kromkach chleba, a następnie posypać obficie żółtym serem. Tak przygotowane pieczywo wsunąć do piekarnika i piec przez 15 minut, aż do całkowitego roztopienia się sera. Gotowe grzanki przekładać na talerz i od razu zabrać się do jedzenia. Dla lepszego smaku można polać ketchupem pikantnym albo łagodnym.