Rozgrzewające grzanki z pieczarkami i serem – jak je przygotować?
Rozgrzewające grzanki z pieczarkami i serem – jak je przygotować?
Ze względu na nadchodzący sezon jesienno-zimowy zalecane jest jedzenie ciepłych śniadań. Poza omletem, jajecznicą, naleśnikami czy owsianką, które są najczęściej przygotowywane w takich sytuacjach, można skusić się na miłą odmianę i przygotować grzanki z pieczarkami i serem. Ciepłe, smaczne, a do tego niezwykle sycące, dzięki czemu pierwszy posiłek w ciągu dnia naprawdę doda energii.
Jakie składniki są potrzebne?
Do szybkiego zrobienia smacznych grzanek, które poza śniadaniem mogą być podawane również jako inne posiłki, potrzebne są:
* 2 kromki chleba pszennego,
* 1 mała cebula,
* pieczarki,
* ser żółty (w kawałku, nie krojony),
* 1 łyżka oleju,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Pieczarki dokładnie umyć, oderwać nóżki, ale ich nie wyrzucać, nadają się do użycia tak samo, jak kapelusze. Cebulę pozbawić łupinki i posiekać na małe kawałki, a pieczarki pokroić na jak najdrobniejsze kawałeczki.Olej przełożyć na patelnię i od razu dodać do niego pieczarki z cebulą. Przykryć patelnię i dusić składniki aż do całkowitego zmięknięcia warzyw. Pod koniec duszenia doprawić solą oraz pieprzem.
Krok drugi
Ser żółty zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach – ale niekoniecznie całkiem małych. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim chleb. Zamiast dwóch grzanek można zrobić więcej, wedle własnego uznania. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Krok trzeci
Pieczarki, które staną się gładką masą pieczarkową, rozsmarować na kromkach chleba, a następnie posypać obficie żółtym serem. Tak przygotowane pieczywo wsunąć do piekarnika i piec przez 15 minut, aż do całkowitego roztopienia się sera. Gotowe grzanki przekładać na talerz i od razu zabrać się do jedzenia. Dla lepszego smaku można polać ketchupem pikantnym albo łagodnym.