Jak przygotować kanapkę z tuńczykiem?
Jak przygotować kanapkę z tuńczykiem?
Kanapki z rybą nie są w Polsce szczególnie popularne. Pasta rybna to zazwyczaj jedyne morskie urozmaicenie na pieczywie. Jednak warto przełamać ten zwyczaj i zacząć przygotowywać na śniadanie lub kolację kanapki z tuńczykiem w amerykańskim stylu. Żeby mieć pewność, że przekąska będzie wyśmienita, zachęcamy do skorzystania z podanego w artykule przepisu.
Jakie składniki są niezbędne?
Żeby w krótkim czasie przygotować smaczną kanapkę z tuńczykiem, potrzebne są świeże produkty spożywcze, w tym:
* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
* 2 kromki chleba,
* 1 sałata,
* 1 pomidor,
* 1 jogurt naturalny mały,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 ogórka zielonego,
* bazylia,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Oba kawałki chleba przypiec z obu stron w tosterze. Jeżeli nie ma się tostera, można je delikatnie przyrumienić na rozgrzanej patelni, bez oleju. Gotowe tosty odłożyć na bok, po czym umyć wszystkie przygotowane warzywa. Osuszyć z nadmiaru wody.
Krok drugi
Sałatę porwać na niewielkie części prosto do miseczki. Pomidora pokroić w kostkę, ogórka również. Dodać oba warzywa do miski, doprawić bazylią. W osobnej miseczce zmieszać jogurt naturalny z pieprzem, solą oraz zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Powstanie w ten sposób sos, który doda smaku całej kanapce.
Krok trzeci
Obie kromki chleba posmarować sosem jogurtowym. Na jedną z kromek położyć sałatkę, a następnie tuńczyka. Najlepiej rozbić go widelcem na mniejsze części. Przykryć drugim fragmentem chleba, lekko ściskając. Tak przygotowana kanapka jest gotowa. Można ją od razu jeść lub przekroić na dwie części. Dobrze smakuje w towarzystwie mrożonej herbaty i jest szczególnie popularna w krajach anglosaskich jako element lunchu.