Przepis na bruschettę z bobem
Przepis na bruschettę z bobem
Lipiec to idealny czas na serwowanie zarówno bruschetty, jak i bobu. Bruschetta to włoska przystawka, podawana zazwyczaj z pomidorami i bazylią. Kojarzy się ze świeżością, lekkością oraz latem. Bób natomiast to przysmak przez wielu lubiany, ale jednak nadal trochę niedoceniany w Polsce. A szkoda, gdyż nasiona bobu ugotowane z odrobiną soli są idealnym dodatkiem do obiadu, a także podstawą wielu sałatek i past. Są one również bogatym źródłem kwasu foliowego oraz białka. Poniższy przepis jest letnią wariacją na temat włoskiej bruschetty i jakże zdrowego bobu.
Gotowanie bobu
Nasiona bobu należy ugotować w skórkach w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania bobu wynosi około 15 – 20 minut, jednak zdarza się, że po tym czasie nadal nie jest on miękki. Musisz więc co jakiś czas sprawdzać miękkość nasion. Po ugotowaniu bób odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie obieramy go ze skórki i delikatnie miażdżymy, ale nie używamy blendera, żeby nie zrobić z niego papki. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu do smaku.
Bruschetta
Z kromek świeżego chleba należy zrobić grzanki. Są na to trzy sposoby: grillowanie na suchej patelni, opiekanie na kratce w piekarniku oraz opiekanie w tosterze. Następnie część grzanki, na której położysz bób, bardzo mocno natrzyj czosnkiem. Na czosnkową grzankę nałóż czubatą łyżkę bobu i posyp ją startym żółtym serem. Smacznego!