Jakie są właściwości bobu?
Jakie są właściwości bobu?
Bób ma wiernych wielbicieli oraz osoby, które nie rozumieją jego fenomenu, a jedzenia nawet sobie nie wyobrażają. Powodem jest najczęściej specyficzny zapach bobu w czasie gotowania, który może zniechęcić bardziej wrażliwe na zapach osoby. Jednak zielony bób ma również wiele właściwości odżywczych i wiele diet odchudzających kładzie nacisk na włączenie go do jadłospisu.
Właściwości odżywcze
Bób jest bardzo dobrym warzywem do spożywania w trakcie przebywania na diecie odchudzającej. Niektóre osoby bywają nieufne, ponieważ 100 gram bobu zawiera 100 kalorii, jednak niemal nie zawiera tłuszczu. Tym samym nie jest tuczącym warzywem i można go z powodzeniem jeść, a nawet należy. W bobie nie ma tłuszczu, lecz jest bardzo dużo błonnika. Jest on bardzo cenny dla układu pokarmowego. Potrafi oczyścić jelita, leczyć je, jeśli pojawiają się w nich drobne uszkodzenia oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zjedzenie miseczki bobu jako przekąski albo do obiadu sprawi, że żołądek będzie dłużej wypełniony.
Witamina B
Witaminy z grupy B są problematyczne dla ludzkiego organizmu, ponieważ nie potrafi on magazynować ich na dłuższy czas. Gdy ich brak, ciało nie ma skąd ich wziąć, jeżeli nie są dostarczane w pożywieniu. Witamina B jest istotna dla układu krążenia, mocnych naczynek krwionośnych, a także zachowania w dobrym stanie układu nerwowego. Wspomaga też pracę mózgu, więc nie powinno jej brakować. Bardzo dużo niezbędnego składnika znajduje się właśnie w bobie. Bób jest dostępny tylko przez krótki okres w roku i warto to wykorzystać. Wystarczy 100 gram bobu dziennie, żeby uzupełnić zapasy witaminy B6 i B12.
Dla brzucha
Rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch czy bób są nie raz przedmiotem szkodliwych plotek, że po ich zjedzeniu od razu boli brzuch. Owszem, gdy zje się ich za dużo, mogą pojawić się wzdęcia oraz bóle, dlatego należy jadać je z umiarem, ale jadać. Cenne składniki odżywcze bobu można wykorzystać nawet do leczenia bólów brzucha i biegunek. Nie je się wówczas całego warzywa, lecz gotuje się je i odcedza wodę do osobnego naczynia. Picie jej sprawia, że następuje uspokojenie się jelit i biegunka przestaje dokuczać. Wodę z bobu można również wykorzystać do tworzenia kompresów na owrzodzenia, liszaje i problemy skórne.
Bób na anemię
W czasie zachorowania na anemię należy zmodyfikować dietę. Anemia jest wywołana przez niedobór żelaza albo przez brak kwasu foliowego i witaminy B12. Jedzenie bobu pomaga wzbogacić organizm właśnie o te składniki. Żelazo pojawia się w bobie, jednak znacznie więcej jest kwasu foliowego oraz witaminy B12. Bób pozwala tym samym walczyć z anemią oraz zapobiegać jej pojawieniu się, szczególnie u kobiet w ciąży. To właśnie one potrzebują najwięcej kwasu foliowego, aby nie doszło do uszkodzenia płodu. Kwas wchłania się lepiej w obecności witaminy B12, która także jest stałym elementem bobu. Zamiast opierać się tylko na środkach farmakologicznych, warto włączyć do diety bób, chociaż warto wiedzieć, że kobiety w ciąży, które cierpią na cukrzycę, nie powinny go spożywać.