Zabawne kanapki z pomidorowymi biedronkami – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: lion
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Zabawne kanapki z pomidorowymi biedronkami – jak je zrobić?

Zabawne kanapki z pomidorowymi biedronkami – jak je zrobić?

Wesołe śniadanie sprawia, że ma się więcej energii do działania. Czy to dla siebie, czy dla dziecka warto zadbać o odrobinę rozrywki podczas posiłku. Po skorzystaniu z pomidorów i po zapoznaniu się z podanym w artykule pomysłem, można zacząć wcielać w życie i tworzyć pomidorki na kanapkach. Niewielkie, a cieszy dużych i małych.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do działania niezbędne jest zakupienie wszystkich niezbędnych i świeżych produktów spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 1 opakowanie pomidorków cherry,

    * 1 bagietka,

    * 1 opakowanie łososia wędzonego,

    * masło,

    * pęczek pietruszki,

    * czarne oliwki,

    * majonez,

    * wykałaczka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Bagietkę pokroić na małe kromki. Wszystkie podpiec delikatnie, aby zarumieniły się nieco w piekarniku lub na patelni albo na elektrycznym grillu. Każdą z kromeczek posmarować masłem, po czym ułożyć na niej kawałeczek wędzonego łososia oraz 1 – 2 kawałeczki natki pietruszki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidorki cherry umyć. Przekroić je na pół, po czym odciąć niewielką część jednej ze stron pomidora, żeby była płaska. Z drugiej strony wyciąć mały trójkącik, żeby pomidorek przypominał skrzydła motyla. W taki sam sposób przygotować pozostałe warzywa.

    Oliwki odsączyć z zalewy ze słoika albo puszki. Pokroić je pionowo na pół, a następnie wzdłuż, żeby uzyskać ćwiartki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Połowę uzyskanych kawałków oliwek pokroić na jeszcze mniejsze części. Następnie wykałaczką podziurkować pomidorki i w wykonane dziurki delikatnie wepchnąć małe kawałki oliwek. Gotowe skrzydełka kłaść na kanapkach z bagietki. Ozdobić ćwiartkami oliwek, które będą głową owadów. Jeżeli chce się nadać biedronkom więcej wyrazu, można zrobić im oczka z majonezu, lecz nie jest to niezbędne. Biedronkowe kanapki podawać od razu.