Jak przygotować smaczną kanapkę caprese?
Jak przygotować smaczną kanapkę caprese?
Szybka kanapka caprese jest w stanie sprostać gustom wszystkich. Nadaje się świetnie jako przekąska na kolację, na spotkanie towarzyskie, a nawet na romantyczny wieczór z ukochaną osobą, mimo że zawiera masło czosnkowe. Jeśli potrzebujesz czegoś smacznego oraz sycącego, caprese jest kanapką właśnie dla Ciebie. Spróbuj, a na pewno ją pokochasz i będziesz chciała więcej.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie pysznej kanapki jest możliwe po zgromadzeniu świeżych, dobrych składników, w tym szczególnie:
* 340 g mozzarelli,
* 1 bułka ciabatta,
* 3 ząbki czosnku,
* 4 łyżki masła,
* 2 pomidory,
* 1/2 szklanki octu balsamicznego,
* 1/3 szklanki świeżej bazylii,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Tworzenie kanapki można zacząć od pokrojenia składników i przygotowaniu piekarnika, który należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki. Odłożyć na bok. Ciabattę przekroić na pół, wzdłuż.
Krok drugi
Ocet przelać do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu. Spowoduje to, że ocet będzie słodszy i lepszy w smaku.
Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miseczki. Dodać sól, pieprz oraz czosnek, obrany z łupinek i przeciśnięty przez praskę. Wymieszać bardzo dokładnie, tworząc jednolite masło, łatwe do rozsmarowywania na pieczywie.
Krok trzeci
Rozłożoną ciabattę przełożyć do niewysokiego naczynia żaroodpornego, środkiem do góry. Posmarować dokładnie masłem czosnkowym, po czym ułożyć na niej plasterki mozzarelli. Wsunąć na 10 minut do piekarnika, żeby ser lekko się stopił, a gdy do tego dojdzie, wyjąć i kłaść na bułce plastry pomidora. Oprószyć kawałkami bazylii, solą, pieprzem dla podkreślenia smaku. Na sam koniec polać jedną i drugą kanapkę octem balsamicznym. Tak przygotowane danie można jeść ze smakiem, czując się niczym na włoskiej wsi.