Przepis na tosty ze szpinakiem i mozzarellą

Opiekun artykułu: chura
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Przepis na tosty ze szpinakiem i mozzarellą

Przepis na tosty ze szpinakiem i mozzarellą

Pamiętasz bajkę o dzielnym marynarzu Popeye’u, który stawał się niesamowicie silny za każdym razem, kiedy zjadł puszkę szpinaku? Nie ma się co dziwić, szpinak to samo zdrowie. Ma on działanie antynowotworowe, zawiera żelazo potrzebne osobom z anemią, a także kwas foliowy, dlatego też powinny spożywać go kobiety w ciąży. Poza tym, powinny go jeść wszystkie kobiety, które dbają o swój młody wygląd, gdyż jest on źródłem witaminy E, zapobiegającej starzeniu się skóry. Niestety, jego walory smakowe nie wszystkim przypadają do gustu, zwłaszcza zaś dzieciom. Jak go więc przyrządzić, aby ze smakiem go zjeść? Wystarczy dodać trochę sera mozzarella – w jego towarzystwie wszystko smakuje lepiej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

6 kromek chleba tostowego lub zwykłego

9 – 12 liści młodego szpinaku

kilka zielonych oliwek

6 plastrów mozzarelli

3 pomidory suszone

masło (opcjonalnie)

opiekacz do kanapek

6 kromek chleba tostowego lub zwykłego 9 – 12 liści młodego szpinaku kilka zielonych oliwek 6 plastrów mozzarelli 3 pomidory suszone masło (opcjonalnie) opiekacz do kanapek
  • Przygotuj składniki

    Wykonanie tych tostów jest banalnie proste, ale najpierw warto przygotować składniki.Liście młodego szpinaku przepłucz pod wodą i odłóż je na durszlak, aby całkowicie przeschły. Następnie zajmij się suszonymi pomidorami. Wyjmij trzy pomidory ze słoiczka i odsącz je dokładnie z zalewy oraz przekrój na połowę. Potem pokrój mozzarellę w cienkie plastry, a każdą oliwkę przekrój na połowę.

  • Przygotowanie tostów

    Weź kromki chleba i trzy z nich posmaruj odrobiną masła (możesz pominąć ten krok, gdyż nie jest on konieczny). Następnie na kromkach posmarowanych masłem ułóż dwa – trzy liście szpinaku, następnie cienki plaster mozzarelli, potem na mozzarellę połóż dwie połówki pomidora suszonego i dwie – trzy połówki oliwek. Na to połóż jeszcze jeden plasterek mozzarelli i przykryj drugim, nieposmarowanym kawałkiem chleba.

  • Zapiekanie

    Tak ułożone warstwowo kanapki przełóż do wyczyszczonego opiekacza do kanapek i po nagrzaniu zapiekaj w nim przez około dwie minuty. Po tym czasie, jeśli ser się dobrze rozpuści, będą gotowe.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Tosty ze szpinakiem oraz mozzarellą podawaj na ciepło. Mogą one być polane sosem pomidorowym, ketchupem czy sosem czosnkowym. Tosty sprawdzą się jako śniadanie, ale także jako szybki i pożywny lunch. Smacznego!