Przepis na czekoladowe panini z dodatkiem banana
Przepis na czekoladowe panini z dodatkiem banana
Panini, a właściwie panino (liczba pojedyncza), to nazwa kanapki podawanej na ciepło. Może być ona wykonana zarówno z bułki, jak i z chleba. Bardzo często kanapki panini serwują restauracje z kuchnią włoską, kawiarnie czy bary, jednak rzadko kiedy możemy spotkać się z jej wersją na słodko, gdyż zazwyczaj występuje z żółtym serem lub mozzarellą. Ten przepis pokaże ci, jak zrobić panino dla łasuchów uwielbiających słodycze. To świetna alternatywa dla naleśników, kanapek wytrawnych oraz omletów czy racuchów. Takie śniadanie będzie z całą pewnością smakować każdemu – dzieciom i dorosłym. Do ich wykonania będzie ci potrzebny opiekacz do panini, ale możesz użyć także tego zwykłego do kanapek..
Nadzienie panini możesz dowolnie modyfikować. Doskonale będą pasować także truskawki, kremowy serek, masło orzechowe, rodzynki, brzoskwinie.
Przygotowanie nadzienia
Weź pół tabliczki mlecznej czekolady i połam ją na kostki, a następnie te kostki posiekaj dość drobno.
Obierz jednego dojrzałego banana i pokrój go na cienkie plastry. Nie mieszaj go z czekoladą.
Przygotowanie bułki
Dwie bułki (mogą to być ciabatty, ale uważaj, aby nie były one z dodatkiem cebuli) przekrój na pół. Na spodach bułek najpierw ułóż kawałeczki czekolady, a potem na nich rozłóż plastry banana. Spód przykryj wierzchem bułki.
Opiekanie
Włóż bułkę do opiekacza – takiego, jaki masz w domu. Zaciśnij opiekacz i grilluj bułki przez około dwie – trzy minuty, aż do rozpuszczenia czekolady i opieczenia bułeczki.
Serwowanie
Panini podawaj ciepłe, gdyż wtedy smakuje najlepiej – zwłaszcza to z rozpuszczoną czekoladą. Jest to na tyle słodka kanapka, że nie trzeba je niczym polewać. Smacznego!