Oryginalna bruschetta – na śniadanie i na imprezę

Opiekun artykułu: wiosna
Advertising
Oryginalna bruschetta – na śniadanie i na imprezę

Oryginalna bruschetta – na śniadanie i na imprezę

Bruschetta to przekąska pochodząca z Włoch, która może stać się hitem każdego przyjęcia albo pysznym śniadaniem. Jej podstawę stanowi chleb, oliwa z oliwek oraz aromatyczne przyprawy, dzięki którym danie ma odpowiedni smak. Poniżej przedstawiamy sposób na wykonanie smacznej potrawy.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przygotowanie bruschetty jest łatwe po przygotowaniu następujących produktów spożywczych:
    * 1 ciabatta,
    * 2 pomidory malinowe,
    * 80 g sera mozzarella,
    * cebula dymka,
    * oliwa z oliwek,
    * czosnek,
    * bazylia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ciabattę pokroić na kromki o grubości 1 cm. Ząbek czosnku przekroić na pół i natrzeć nim każdą kromkę. Jeżeli lubi się czosnek, można zużyć więcej niż 1 ząbek. Następnie skropić pieczywo oliwą z oliwek. Można zdecydować się również na użycie oliwy smakowej, z ziołami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przełożyć na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru zgromadzonego w nich soku. Cebulę dymkę posiekać na drobne kawałki, a ser zetrzeć na tarce – lepiej się rozpuści.

    Odsączone pomidory kłaść na kanapkach, posypać cebulą dymką, a następnie posypać serem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane kanapki kłaść na blachę piekarnika lekko posmarowaną olejem. Pełną blaszkę wsunąć do piekarnika i piec przez 5 minut, aż do rozpuszczenia się sera. Przed podaniem posypać bazylią, pieprzem oraz solą. Smacznego!