Smaczne tosty z tuńczykiem – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: emis
Advertising
Smaczne tosty z tuńczykiem – jak je zrobić?

Smaczne tosty z tuńczykiem – jak je zrobić?

Tuńczyk bywa dodawany głównie do sałatek, mimo że można go podać również na inne sposoby. Świetnie sprawdza się jako element tostów, które są smacznym śniadaniem, przekąską oraz kolacją. Jeżeli lubi się smak oraz zapach tuńczyka, warto skorzystać z podanego poniżej przepisu i uraczyć się doskonałym posiłkiem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie pysznych tostów wymaga zebrania dobrej jakości składników spożywczych. Są to przede wszystkim:
    * chleb tostowy,
    * 1 puszka tuńczyka,
    * 1 cebula,
    * 2 plastry żółtego sera,
    * 3 ogórki kiszone,
    * 1 łyżka majonezu,
    * 1 łyżka ketchupu,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżeczka musztardy.
    Można użyć również zwykłego chleba, jednak tosty z chleba tostowego smakują znacznie lepiej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Tuńczyka odsączyć z sosu, w którym się znajduje. Najłatwiej zrobić to, przekładając rybę na sitko o drobnych oczkach i pozostawiając nad zlewem.Cebulę obrać z łupinek i posiekać. Ogórki kiszone – można obrać je ze skórki – również pokroić na małe kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Tuńczyka przełożyć do miski. Dodać cebulę oraz ogórka i dokładnie wymieszać całość. Można doprawić pieprzem albo odrobiną papryki mielonej, ostrej, wedle własnego uznania.

    W osobnej misce zmieszać ze sobą majonez, ketchup i musztardę. Będą stanowiły sos poprawiający smak przekąski.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na jedną kromkę chleba położyć 1 plasterek żółtego sera, nałożyć masę z tuńczyka, a na nią kolejny plasterek sera. Przykryć drugą kromką i delikatnie spłaszczyć.

    Przygotowaną kanapkę smażyć przez 5 minut w tosterze. Podawać od razu po przygotowaniu, z dodatkiem sosu. Smacznego!