Ciekawe pomysły na grillowane pieczywo

Opiekun artykułu: bpila
Advertising
Ciekawe pomysły na grillowane pieczywo

Ciekawe pomysły na grillowane pieczywo

Pieczywo z grilla zawsze jest świetnym pomysłem i doskonałą alternatywą dla mięsa. Zamiast jadać tylko kiełbaski z rusztu, warto poznać ciekawe sposoby na przygotowanie pieczywa. Chleb z grilla nie zawsze oznacza suchą, przypieczoną kromkę. Można przyrządzić go znacznie ciekawiej oraz aromatycznie i wszyscy zapomną, że kiedykolwiek woleli jadać grillowany karczek lub skrzydełka z kurczaka. Przeczytaj poniższe przepisy i wybierz coś dla siebie.

Advertising
Advertising
  • Bagietka z serem

    Bagietka z serem

    Miękka bagietka jest bardzo dobrym składnikiem grillowanego dania. Aby przyrządzić ją z grilla, przydadzą się następujące produkty:

    * bagietka,

    * czosnek,

    * pieprz,

    * sól,

    * ser żółty.

    Przygotowaną bagietkę podzielić na części – jeżeli kupiło się długą – a następnie naciąć ukośnie, niczym kiełbaskę, lecz tylko z jednej strony i nieco głębiej, niż nacina się mięso. Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym w prasce czosnkiem – jego ilość jest dowolna, w zależności od tego, czy bardzo lubi się ten smak, czy mniej. Przygotowanym masłem czosnkowym grubo smarować szpary w bagietce, posypywać solą oraz pieprzem, po czym do każdego nacięcia włożyć plasterek sera żółtego. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie przez 10 minut.

  • Chleb z czosnkiem

    Chleb z czosnkiem

    Czosnek to największy przyjaciel grillowanego pieczywa. Aby zrobić aromatyczny chlebek, idealny do chrupania zarówno z dodatkami, jak i bez, niezbędne są:

    * chleb,

    * masło,

    * czosnek,

    * bazylia,

    * sól,

    * ser żółty (opcjonalnie).

    Czosnek zmiażdżyć w prasce, dodać do niego masło i sól, a następnie posmarować każdą kromkę z obu stron. Położyć tak przygotowany chleb na rozgrzanym ruszcie. Przypiekać z obu stron. Chleb można dodatkowo urozmaicić poprzez posypanie kromek tartym serem tuż przed zakończeniem pieczenia.

  • Kanapka z parmezanem i awokado

    Kanapka z parmezanem i awokado

    Na grillu można zrobić także bardziej skomplikowane dania z pieczywem w roli głównej. Jednym z nich jest kanapka z zieloną zawartością. Do jej przygotowania potrzebne są:

    * chleb pełnoziarnisty,

    * awokado,

    * parmezan,

    * sól,

    * słodka papryka.

    Chleb pokroić tak, żeby z łatwością stworzyć kanapki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a awokado wydrążyć z miąższu. Połączyć oba składniki, doprawić przyprawami i posmarować jedną część chleba, nakryć drugą kromką i położyć całość na grillu. Przypiekać z obu stron, a następnie podawać, gdy kanapka jest bardzo gorąca.