Ciekawe pomysły na grillowane pieczywo
Ciekawe pomysły na grillowane pieczywo
Pieczywo z grilla zawsze jest świetnym pomysłem i doskonałą alternatywą dla mięsa. Zamiast jadać tylko kiełbaski z rusztu, warto poznać ciekawe sposoby na przygotowanie pieczywa. Chleb z grilla nie zawsze oznacza suchą, przypieczoną kromkę. Można przyrządzić go znacznie ciekawiej oraz aromatycznie i wszyscy zapomną, że kiedykolwiek woleli jadać grillowany karczek lub skrzydełka z kurczaka. Przeczytaj poniższe przepisy i wybierz coś dla siebie.
Bagietka z serem
Miękka bagietka jest bardzo dobrym składnikiem grillowanego dania. Aby przyrządzić ją z grilla, przydadzą się następujące produkty:
* bagietka,
* czosnek,
* pieprz,
* sól,
* ser żółty.
Przygotowaną bagietkę podzielić na części – jeżeli kupiło się długą – a następnie naciąć ukośnie, niczym kiełbaskę, lecz tylko z jednej strony i nieco głębiej, niż nacina się mięso. Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym w prasce czosnkiem – jego ilość jest dowolna, w zależności od tego, czy bardzo lubi się ten smak, czy mniej. Przygotowanym masłem czosnkowym grubo smarować szpary w bagietce, posypywać solą oraz pieprzem, po czym do każdego nacięcia włożyć plasterek sera żółtego. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie przez 10 minut.
Chleb z czosnkiem
Czosnek to największy przyjaciel grillowanego pieczywa. Aby zrobić aromatyczny chlebek, idealny do chrupania zarówno z dodatkami, jak i bez, niezbędne są:
* chleb,
* masło,
* czosnek,
* bazylia,
* sól,
* ser żółty (opcjonalnie).
Czosnek zmiażdżyć w prasce, dodać do niego masło i sól, a następnie posmarować każdą kromkę z obu stron. Położyć tak przygotowany chleb na rozgrzanym ruszcie. Przypiekać z obu stron. Chleb można dodatkowo urozmaicić poprzez posypanie kromek tartym serem tuż przed zakończeniem pieczenia.
Kanapka z parmezanem i awokado
Na grillu można zrobić także bardziej skomplikowane dania z pieczywem w roli głównej. Jednym z nich jest kanapka z zieloną zawartością. Do jej przygotowania potrzebne są:
* chleb pełnoziarnisty,
* awokado,
* parmezan,
* sól,
* słodka papryka.
Chleb pokroić tak, żeby z łatwością stworzyć kanapki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a awokado wydrążyć z miąższu. Połączyć oba składniki, doprawić przyprawami i posmarować jedną część chleba, nakryć drugą kromką i położyć całość na grillu. Przypiekać z obu stron, a następnie podawać, gdy kanapka jest bardzo gorąca.