Skuteczne sposoby na łatwe obieranie jajek
Skuteczne sposoby na łatwe obieranie jajek
Jajka są smacznym produktem jadanym na różne sposoby. Najczęściej podaje się je ugotowane na twardo, gdyż dają wtedy wiele możliwości przygotowania – w całości, z majonezem, z farszem różnego rodzaju. Jednak zanim poda się potrawę, trzeba obrać jajka, a wbrew pozorom nie zawsze jest to proste. Żeby uniknąć zniszczenia białka i nieładnego wyglądu jaj, warto poznać kilka skutecznych sposobów ułatwiających obieranie.
Lodowata woda
Łatwym sposobem, żeby jajka dobrze się obierały, jest włożenie ich do bardzo zimnej wody w garnku i rozpoczęcie gotowania. Niektórzy wkładają jajka do wody dopiero w momencie jej zagotowania, jednak powoduje to, że bardzo łatwo o pęknięcia w skorupce i wypływanie spod niej białka. Przez to jajka przestają wyglądać ładnie i nadają się co najwyżej do sałatki, do której trzeba je pokroić. Zaraz po ugotowaniu jajek trzeba wylać gorącą wodę i zalać jajka lodowatą, po czym zostawić je w niej do momentu, w którym będzie można swobodnie chwycić je w dłoń. Dzięki lodowatej kąpieli obieranie będzie łatwiejsze.
Sól kuchenna
Sporo osób obawia się, że wsypanie do wody z jajkami soli sprawi, że będą miały one słony smak i zepsują całe danie. Nic bardziej mylnego. Po dodaniu 1 łyżeczki soli do garnka z gotującą się wodą można zabezpieczyć jajka nie tylko przed pękaniem w trakcie gotowania, ale i usprawnić proces obierania ich ze skorupki. Łatwo pęka i odchodzi, nie pociągając ze sobą uszkodzenia jajka.
Obieranie w wodzie
Woda jest bardzo przydatna w trakcie obierania jajek. Po ugotowaniu wszystkich trzeba odlać wrzątek, przepłukać jajka zimną wodą, a następnie zalać je zimną i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy można ich już dotknąć dłonią bez ryzyka poparzenia, można przejść do kolejnego kroku. Nalać wody do miski, po czym wyjąć jajko z garnka, stłuc je lekko u podstawy, zanurzyć w misce z wodą i rozpocząć obieranie. W wodzie będzie ono łatwiejsze, a jajka będą ładne i gładkie, bez uszkodzeń.
Podrzucanie jajek
Gotowanie jajek na twardo może trwać od 8 do 15 minut w zależności od tego, jak mocno chce się mieć ścięte żółtko. Po ugotowaniu trzeba odlać wodę, a następnie zacząć podrzucać jajkami w garnku. Warto przykryć naczynie pokrywką, żeby móc swobodnie i mocniej obijać zawartość o ścianki przedmiotu. Dzięki temu skorupki jaj pękną i będzie można je łatwo usunąć. Dla dodatkowego ułatwienia można zanurzyć jajka w wodzie i ściągać skorupkę kilkoma ruchami palców.
Soda oczyszczona
Po rozpoczęciu wrzenia wody, w której znajdują się jajka, warto wrzucić do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Zapobiega ona pękaniu jaj, a jednocześnie zmiękcza odrobinę skorupkę, powodując, że łatwo odchodzi od zawartości. Jednak przed rozpoczęciem obierania najlepiej na 5 minut pozostawić jajka w zimnej wodzie do ochłodzenia.