Jak zrobić ładnego baranka z masła?
Jak zrobić ładnego baranka z masła?
Jedną z podstawowych ozdób na świątecznym stole jest baranek. Z cukru, z ciasta, z ciasta drożdżowego, możliwości są różne, a wśród nich pojawia się także baranek z masła. Praktyczny i dekoracyjny, który jest stosunkowo łatwy do wykonania. Jeśli nie wiesz, jak sobie z nim poradzić, wykorzystaj poniższe podpowiedzi.
Jakich elementów potrzeba?
Wykonanie baranka z masła wymaga przygotowania odpowiednich produktów oraz rzeczy. Są to przede wszystkim:
* masło,
* pieprz,
* pietruszka lub bukszpan,
* folia aluminiowa,
* foremka do masła z barankiem.Krok pierwszy
Do wykonania jednego baranka wystarczy 250 g masła, które powinno mieć średnią temperaturę. Nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie, żeby nie wylało się z formy.
Krok drugi
Foremkę – może być drewniana albo plastikowa – rozłożyć. Pokryć ją folią aluminiową tak, aby wypełniała wnętrze wzoru oraz wystawała poza brzegi formy.
Masło podzielić na 2 części. Położyć po jednej na każdej części formy. Rozprowadzić je dokładnie po wgłębieniu.
Krok trzeci
Ścisnąć mocno foremkę. Nadmiar masła, który może wyjść poza nią, usunąć nożem. Foremkę wstawić do lodówki albo w chłodne miejsce na 10 godzin albo na całą noc, żeby masło dobrze zastygło.Po upływie odpowiedniego czasu odchylić jedną stronę foremki i wyjąć delikatnie uformowanego już baranka. Położyć go na talerzu, ozdobić bukszpanem lub natką pietruszki, a główkę ozdobić pieprzem, który będzie imitował oczy baranka.