Przepis na zapiekaną przekąskę z chleba
Przepis na zapiekaną przekąskę z chleba
Kto z nas nie lubi grzanek? Uwielbiamy je wszyscy i chętnie zjadamy na przykład na śniadania czy kolację. Przygotowuje się je szybko, można stworzyć je dosłownie z dwóch składników, czyli chleba i sera, a na dodatek są syte, chrupiące i doskonale pasują do wieczora przed telewizorem. Można jednak nieco zmodyfikować przepis na wszystkim znane grzanki i spróbować czegoś nowego, może nieco bardziej spektakularnego, ale nadal pysznego i nadającego się jako przekąskę na imprezę albo posiłek do schrupania z przyjaciółmi. To banalnie prosty przepis, którym możesz zaskoczyć swoich bliskich i sprawić, by na nowo pokochali chleb zapiekany z żółtym serem. Przygotuj tę przekąskę już dziś!
Wybór chleba
Aby przygotować naszą chlebową przekąskę, będziemy potrzebowali przede wszystkim podłużnego i dość szerokiego bochenka chleba, ale może się tutaj sprawdzić także chleb tostowy. Unikaj używania wąskiego pieczywa, na przykład bagietek. Najlepiej jest wybrać pszenny chleb, jednak przekąska wyjdzie również z tego razowego albo żytniego.
Przygotowanie chleba
Bochenek chleba połóż na dużej desce. Musisz go teraz ponacinać, tworząc w ten sposób szachownicę. Natnij go więc wzdłuż oraz wszerz, dość głęboko, ale pamiętając, by nie naruszyć dna.
Masło czosnkowe
Do blendera wrzuć trzy ząbki czosnku i zmiksuj je drobno. Następnie dodaj do nich masło w temperaturze pokojowej pocięte na mniejsze kawałki i jeszcze raz zmiksuj całość, dodaj trochę soli i pieprzu. W ten prostu sposób zrobiłaś masło czosnkowe potrzebne do nadziania chleba.
Przygotowanie pozostałych produktów
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory bardzo dokładnie odsącz z zalewy, powinny być suche. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, które dadzą się schować w chlebie. Oliwki pokrój na połówki.
Nadziewanie chleba
Do dziurek zrobionych w chlebie włóż masło. Nie musisz wkładać go do każdej dziurki, ale rób to regularnie, na przykład tylko w liniach prowadzących wzdłuż chleba. Potem powtykaj w dziurki albo oliwkę, albo suszonego pomidora. Następnie posyp bochenek chleba startym żółtym serem i gdzieniegdzie go powtykaj do środka, a na koniec posyp całość suszonym oregano.
Pieczenie
Nastaw piekarnik na 180°C. Bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przekąskę przez około 18 minut.
Serwowanie
Zanim pokroisz chleb na kawałki, odczekaj około 15 minut. Możesz podawać go na ciepło lub na zimno, w obu wersjach będzie smakował wyśmienicie. Świetnie nada się jako przekąska zamiast paluszków czy chipsów, ale może być również dodatkiem do lekkiej sałatki. Smacznego!