Jak łatwo przygotować chleb czosnkowy?

Opiekun artykułu: rav
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak łatwo przygotować chleb czosnkowy?

Jak łatwo przygotować chleb czosnkowy?

Od czasu do czasu ma się ochotę na coś wyjątkowo aromatycznego i ostrego, z dużą dawką czosnku. Takim czymś może być chleb czosnkowy, który zaspokoi w pełni taką zachciankę. Nie trzeba go kupować, można go wykonać i to całkiem prosto. Wystarczy jedynie kierować się podanymi w poniższym artykule instrukcjami.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przygotowanie smacznego chlebka czosnkowego nie wymaga wielu składników, dlatego jest to szybki proces. Niezbędne są jedynie:

    * 1 bagietka,

    * 1 kostka masła,

    * 3 – 4 ząbki czosnku,

    * pieprz,

    * oregano,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło do chleba musi być bardzo miękkie. Jeżeli jest mocno zmrożone, warto zostawić je poza lodówką na całą noc.

    Rozwinąć masło z folii, przełożyć do miski. Dodać do niego oregano suszone, pieprz, sól. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dodać zmiażdżony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, uzyskując masło czosnkowe o bardzo intensywnym zapachu. Po wykonaniu masła przekroić bagietki na pół albo naciąć je w poprzek, jednak nie rozkrajać na małe kawałeczki. Posmarować dużą ilością masła czosnkowego. Im więcej będzie go na chlebie, tym lepszy będzie smak dania.

    Jeżeli chce się zrobić niewielkie kromeczki, wystarczy pokroić bagietkę na plasterki i smarować je masłem, piekąc właśnie w taki sposób.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wsunąć całość do piekarnika. Przypiekać całość aż do momentu, kiedy bagietki dobrze się zarumienią.Po wyjęciu od razu podawać, ponieważ chlebek czosnkowy najlepszy jest na ciepło. Można jeść go od razu bez dodatków albo podawać z pomidorami, sałatką lub z oliwą z oliwek. W każdej wersji będzie wyśmienity.