Jak przyrządzić grzyby z grilla?

Opiekun artykułu: agusian
Advertising
Jak przyrządzić grzyby z grilla?

Jak przyrządzić grzyby z grilla?

Myśląc o grillowaniu grzybów, najczęściej myśli się o pieczarkach. Są one elementem szaszłyków lub farszu do mięsa. Do tego najłatwiej dostać je poza sezonem grzybowym. Jednak również leśne grzyby – jadalne – mogą być z powodzeniem smażone na ruszcie. Wystarczy jedynie posiadać odpowiedni przepis na wykonanie potrawy. Poniżej prezentujemy kilka propozycji.

Advertising
Advertising
  • Grzyby z cebulą

    Grzyby z cebulą

    Dobre grzyby oraz cebula to idealne połączenie na grilla. Można je wykonać w prosty sposób, pod warunkiem, że przygotuje się następujące produkty:
    * 4 duże pieczarki,
    * 4 łyżki oliwy z oliwek,
    * 4 łyżki octu balsamicznego,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 1/2 cebuli,
    * pieprz.
    Pieczarki umyć. Pozbyć się nóżek, a kapelusze ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić na drobne kawałki, wrzucić do miski i zmieszać z oliwą, octem, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wypełnić marynatą kapelusze i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.Grillować na mocno rozgrzanym ruszcie. Najlepiej podawać potrawę z grillowanym chlebem.

  • Grzyby na grzance

    Grzyby na grzance

    Smaczne grzyby leśne można przygotować z dodatkiem chleba, wtedy smakują jeszcze lepiej. Do wykonania takiej potrawy niezbędne są:
    * 1 bułka orkiszowa,
    * 2 grzyby leśne (maślak, borowik),
    * 2 łyżki serka koziego kanapkowego,
    * 1 łyżka masła,
    * pieprz,
    * sól.
    Grzyby przemyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Nóżkę można zostawić i również skroić. Masło rozgrzać na patelni, dodać kawałki grzybów i podsmażać przez chwilę. Bułkę przekroić na dwie części. Zdjęte z patelni grzyby wymieszać z serkiem kozim oraz przyprawami. Pieczywo przysmażyć przez chwilę z płaskiej strony, następnie posmarować je grzybami z serem i znów ułożyć na ruszcie. Grillować, póki ser nie będzie lekko roztopiony.

  • Grzybowe szaszłyki

    Grzybowe szaszłyki

    Z leśnych grzybów lub z pieczarek można wykonać również pyszne szaszłyki. Żeby to osiągnąć, potrzebne są:
    * 20 małych pieczarek,
    * sól czosnkowa,
    * masło,
    * pęczek koperku,
    * patyczki do szaszłyków.
    Pieczarki umyć, można pozbyć się nóżek, choć nie jest to konieczne. Nadziać po 5 pieczarek na patyczki do szaszłyków, posmarować masłem, posypać solą czosnkową, a na koniec posiekanym koperkiem. Położyć na rozgrzanym ruszcie i przypiekać, aż będą ciepłe i pachnące.