Jak przyrządzić marynatę do warzyw z grilla?
Jak przyrządzić marynatę do warzyw z grilla?
Warzywa przysmażone na ruszcie to jeden z chętniej jadanych przysmaków. Są idealnym dodatkiem i urozmaiceniem pieczonych na grillu mięs lub przekąską dla wszystkich, którzy mięsa nie jadają. Aromatyczne, ciepłe, rozpływają się w ustach, lecz mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy przygotować marynatę do warzyw, która nada im wyjątkowy posmak.
Marynata ziołowa
Zioła potrafią nadać bardzo dobry posmak wszystkim potrawom, w tym warzywom. Żeby przygotować marynatę do warzyw, niezbędne są:
* 6 łyżek oliwy z oliwek,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 2 łyżki octu balsamicznego,
* 1 łyżka bazylii,
* 1 łyżka tymianku,
* 1 łyżka rozmarynu,
* 5 ząbków czosnku,
* pieprz,
* sól.
Najlepiej, aby zioła były świeże, lecz suszone również będą dobre. Zioła oraz płyny przełożyć do miski, dodać odrobinę pieprzu oraz soli. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Zamieszać wszystko, po czym dodać do marynaty kawałki warzyw, które chce się przysmażać na ruszcie. Dokładnie rozprowadzić na nich marynatę, po czym pozostawić je w niej na 30 minut. Piec na tacce aluminiowej.Marynata czosnkowa
Wielbiciele czosnku mogą nadać warzywom jego smak dzięki intensywnie pachnącej marynacie. Do jej wykonania potrzebne są:
* 4 – 5 ząbków czosnku,
* 1 łyżka ziół prowansalskich,
* 1 łyżka octu jabłkowego,
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w prasce. Przełożyć do miski, zalać oliwą z oliwek oraz octem, po czym dodać przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie, a następnie wrzucić plasterki warzyw. Ponownie wymieszać, żeby warzywa były dokładnie pokryte marynatą. W zależności od intensywności czosnkowego smaku i zapachu, jaki chce się osiągnąć, można pozostawić warzywa w marynacie na 15 lub 30 minut.Marynata pietruszkowa
Dobrym dodatkiem do warzyw jest marynata z pietruszki, zdrowa i jednocześnie smaczna. Przygotowanie marynaty wymaga:
* 1 pęczka pietruszki,
* 1 łyżki soli,
* 1 łyżki startej cebuli,
* 1 łyżeczki pieprzu czerwonego,
* 300 ml oliwy z oliwek.
Pietruszkę umyć i posiekać. Przełożyć do miski, dodać cebulę, sól, zmielony pieprz, a na koniec oliwę. Wszystko wymieszać, po czym dodać warzywa na grilla i obtoczyć je w marynacie. Smażyć od razu albo po potrzymaniu warzyw w marynacie przez 15 minut.