Sposoby grillowania kapusty
Sposoby grillowania kapusty
Wielbiciele potraw z grilla mogą przebierać w smakołykach. Różne rodzaje mięs, ryby, owoce morza, owoce, a także warzywa smakują idealnie, jeżeli są przypieczone na ruszcie. Zazwyczaj do grillowania wybiera się paprykę, cebulę, cukinię, jednak jeśli są często przygotowywane, mogą się znudzić. Wtedy warto wykorzystać kapustę i zrobić z niej pyszną potrawę.
Potrzebne produkty
Do przygotowania grillowanej kapusty nie trzeba wiele. Wystarczą podstawowe składniki, które sprawią, że danie będzie niezwykle smaczne. Wśród nich są:
* 1 duża kapusta biała,
* 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* papryka mielona (opcjonalnie).
Jeżeli zamiast białej kapusty preferuje się czerwoną, również ją można z powodzeniem przypiekać na ruszcie. Niezbędna będzie również folia aluminiowa.Krok pierwszy
Zakupioną kapustę umyć zimną wodą, poczekać, aż wyschnie albo osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przygotować ostry, duży nóż i przeciąć ją na pół. Po pierwszym cięciu każdą z połówek przekroić znowu na pół i je także na połówki, aż do uzyskania 16 niewielkich kawałków.
Krok drugi
Fragmenty kapusty ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Tak przygotowaną kapustę posypać solą, pieprzem, papryką. Można dodać także czosnek dla zwiększenia wyrazistości smaku oraz skropić oliwą z oliwek.
Krok trzeci
Kapustę owinąć dokładnie folią aluminiową. Rozgrzać grilla i gdy ruszt będzie odpowiednio ciepły, układać na nim folię z warzywami. Piec 30 – 40 minut, od czasu do czasu obracając. Można również dłużej, do momentu, w którym kapusta będzie miękka.Aromatyczna, lekko przyrumieniona kapusta jest bardzo dobrym dodatkiem do innych potraw albo alternatywą dla ciężkich dań mięsnych przyrządzanych na grillu.
Kapusta inaczej
Grillowaną kapustę można przygotować również na inne sposoby, także z dodatkami. Są nimi przede wszystkim: cebula, boczek, ser. Sama kapusta również może być smażona jako dodatek, np., do kaszanki, dzięki której nabiera smaku oraz aromatu i jest jednym z ulubionych dań przyrządzanych na grillu.