Sposoby grillowania kapusty

Sposoby grillowania kapusty
Wielbiciele potraw z grilla mogą przebierać w smakołykach. Różne rodzaje mięs, ryby, owoce morza, owoce, a także warzywa smakują idealnie, jeżeli są przypieczone na ruszcie. Zazwyczaj do grillowania wybiera się paprykę, cebulę, cukinię, jednak jeśli są często przygotowywane, mogą się znudzić. Wtedy warto wykorzystać kapustę i zrobić z niej pyszną potrawę.
- Potrzebne produkty  - Do przygotowania grillowanej kapusty nie trzeba wiele. Wystarczą podstawowe składniki, które sprawią, że danie będzie niezwykle smaczne. Wśród nich są: 
 * 1 duża kapusta biała,
 * 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
 * oliwa z oliwek,
 * pieprz,
 * sól,
 * papryka mielona (opcjonalnie).
 Jeżeli zamiast białej kapusty preferuje się czerwoną, również ją można z powodzeniem przypiekać na ruszcie. Niezbędna będzie również folia aluminiowa.
- Krok pierwszy- Zakupioną kapustę umyć zimną wodą, poczekać, aż wyschnie albo osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przygotować ostry, duży nóż i przeciąć ją na pół. Po pierwszym cięciu każdą z połówek przekroić znowu na pół i je także na połówki, aż do uzyskania 16 niewielkich kawałków. 
- Krok drugi  - Fragmenty kapusty ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Tak przygotowaną kapustę posypać solą, pieprzem, papryką. Można dodać także czosnek dla zwiększenia wyrazistości smaku oraz skropić oliwą z oliwek. 
- Krok trzeci  - Kapustę owinąć dokładnie folią aluminiową. Rozgrzać grilla i gdy ruszt będzie odpowiednio ciepły, układać na nim folię z warzywami. Piec 30 – 40 minut, od czasu do czasu obracając. Można również dłużej, do momentu, w którym kapusta będzie miękka.Aromatyczna, lekko przyrumieniona kapusta jest bardzo dobrym dodatkiem do innych potraw albo alternatywą dla ciężkich dań mięsnych przyrządzanych na grillu. 
- Kapusta inaczej  - Grillowaną kapustę można przygotować również na inne sposoby, także z dodatkami. Są nimi przede wszystkim: cebula, boczek, ser. Sama kapusta również może być smażona jako dodatek, np., do kaszanki, dzięki której nabiera smaku oraz aromatu i jest jednym z ulubionych dań przyrządzanych na grillu. 

















