Sposoby grillowania kapusty

Opiekun artykułu: agakuna
Advertising
Sposoby grillowania kapusty

Sposoby grillowania kapusty

Wielbiciele potraw z grilla mogą przebierać w smakołykach. Różne rodzaje mięs, ryby, owoce morza, owoce, a także warzywa smakują idealnie, jeżeli są przypieczone na ruszcie. Zazwyczaj do grillowania wybiera się paprykę, cebulę, cukinię, jednak jeśli są często przygotowywane, mogą się znudzić. Wtedy warto wykorzystać kapustę i zrobić z niej pyszną potrawę.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Do przygotowania grillowanej kapusty nie trzeba wiele. Wystarczą podstawowe składniki, które sprawią, że danie będzie niezwykle smaczne. Wśród nich są:
    * 1 duża kapusta biała,
    * 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka mielona (opcjonalnie).
    Jeżeli zamiast białej kapusty preferuje się czerwoną, również ją można z powodzeniem przypiekać na ruszcie. Niezbędna będzie również folia aluminiowa.

  • Krok pierwszy

    Zakupioną kapustę umyć zimną wodą, poczekać, aż wyschnie albo osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przygotować ostry, duży nóż i przeciąć ją na pół. Po pierwszym cięciu każdą z połówek przekroić znowu na pół i je także na połówki, aż do uzyskania 16 niewielkich kawałków.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Fragmenty kapusty ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Tak przygotowaną kapustę posypać solą, pieprzem, papryką. Można dodać także czosnek dla zwiększenia wyrazistości smaku oraz skropić oliwą z oliwek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kapustę owinąć dokładnie folią aluminiową. Rozgrzać grilla i gdy ruszt będzie odpowiednio ciepły, układać na nim folię z warzywami. Piec 30 – 40 minut, od czasu do czasu obracając. Można również dłużej, do momentu, w którym kapusta będzie miękka.Aromatyczna, lekko przyrumieniona kapusta jest bardzo dobrym dodatkiem do innych potraw albo alternatywą dla ciężkich dań mięsnych przyrządzanych na grillu.

  • Kapusta inaczej

    Kapusta inaczej

    Grillowaną kapustę można przygotować również na inne sposoby, także z dodatkami. Są nimi przede wszystkim: cebula, boczek, ser. Sama kapusta również może być smażona jako dodatek, np., do kaszanki, dzięki której nabiera smaku oraz aromatu i jest jednym z ulubionych dań przyrządzanych na grillu.