Apetyczne szaszłyki warzywne z grilla
Apetyczne szaszłyki warzywne z grilla
Grill to urządzenie, na którym można smażyć nie tylko mięso. Wegetarianie oraz ludzie lubiący warzywa nie muszą czuć się pokrzywdzeni, ponieważ z bardzo dobrym skutkiem można grillować również warzywa – luzem albo pod postacią szaszłyków. Poniżej przedstawiamy przepis na szaszłyki z pysznym sosem.
Potrzebne składniki
Do wykonania szaszłyków potrzebne jest przygotowanie niezbędnych produktów spożywczych. Ze względu na to, że są to warzywa, warto zadbać o ich odpowiednią świeżość. Wśród potrzebnych produktów znajduje się:
* 300 g cukinii,
* 100 g pieczarek,
* 100 g pomidorów koktajlowych,
* 40 g oliwek zielonych (bez pestek),
* 40 g oliwek czarnych (bez pestek),
* 1/2 papryki czerwonej,
* 1/2 papryki żółtej,
* 1 cebula.
Z kolei do przygotowania sosu potrzebne są:
* 100 ml jogurtu naturalnego,
* 15 g twarożku,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 mały ogórek zielony,
* koperek,
* pieprz,
* sól.
Potrzebna jest także miska na sos oraz długie drewniane patyczki do szaszłyków.Etap pierwszy
Cukinię, paprykę, pieczarki należy umyć i osuszyć. Oliwki odsączyć z zalewy, w której zazwyczaj się znajdują, i przełożyć do osobnej miseczki. Cukinie – bez obierania ze skórki – pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 1 centymetra. Pieczarki pokroić na połówki, natomiast paprykę na kwadraty. Warto zadbać o to, żeby nie było na niej żadnych ziarenek z gniazda nasiennego, po czym pokroić na plasterki 2 x 2 centymetry.
Etap drugi
Cebulę obrać z łupinki i pokroić na plasterki, najlepiej o szerokości 0,5 centymetra, dzięki czemu nie spadną z patyczka. Można również pokroić ją w ćwiartki, lecz zależy to od tego, jak grube plasterki cebuli jest się w stanie zjeść.Przygotowane składniki nabijać na patyczki, zaczynając od cukinii, a następnie dokładając kolejne warzywa według własnego uznania. Ważne, żeby było różnorodnie i kolorowo.
Etap trzeci
Aby wykonać sos, należy przelać jogurt do pojemnika od blendera, dodać twarożek oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, po czym dołączyć do reszty składników, podobnie jak posiekany koperek. Doprawić do smaku i zmiksować.Szaszłyki grillować przez 15 minut, a następnie polać sosem.