Apetyczne szaszłyki warzywne z grilla

Opiekun artykułu: patiss
Advertising
Apetyczne szaszłyki warzywne z grilla

Apetyczne szaszłyki warzywne z grilla

Grill to urządzenie, na którym można smażyć nie tylko mięso. Wegetarianie oraz ludzie lubiący warzywa nie muszą czuć się pokrzywdzeni, ponieważ z bardzo dobrym skutkiem można grillować również warzywa – luzem albo pod postacią szaszłyków. Poniżej przedstawiamy przepis na szaszłyki z pysznym sosem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania szaszłyków potrzebne jest przygotowanie niezbędnych produktów spożywczych. Ze względu na to, że są to warzywa, warto zadbać o ich odpowiednią świeżość. Wśród potrzebnych produktów znajduje się:
    * 300 g cukinii,
    * 100 g pieczarek,
    * 100 g pomidorów koktajlowych,
    * 40 g oliwek zielonych (bez pestek),
    * 40 g oliwek czarnych (bez pestek),
    * 1/2 papryki czerwonej,
    * 1/2 papryki żółtej,
    * 1 cebula.
    Z kolei do przygotowania sosu potrzebne są:
    * 100 ml jogurtu naturalnego,
    * 15 g twarożku,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 mały ogórek zielony,
    * koperek,
    * pieprz,
    * sól.
    Potrzebna jest także miska na sos oraz długie drewniane patyczki do szaszłyków.

  • Etap pierwszy

    Cukinię, paprykę, pieczarki należy umyć i osuszyć. Oliwki odsączyć z zalewy, w której zazwyczaj się znajdują, i przełożyć do osobnej miseczki. Cukinie – bez obierania ze skórki – pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 1 centymetra. Pieczarki pokroić na połówki, natomiast paprykę na kwadraty. Warto zadbać o to, żeby nie było na niej żadnych ziarenek z gniazda nasiennego, po czym pokroić na plasterki 2 x 2 centymetry.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Cebulę obrać z łupinki i pokroić na plasterki, najlepiej o szerokości 0,5 centymetra, dzięki czemu nie spadną z patyczka. Można również pokroić ją w ćwiartki, lecz zależy to od tego, jak grube plasterki cebuli jest się w stanie zjeść.Przygotowane składniki nabijać na patyczki, zaczynając od cukinii, a następnie dokładając kolejne warzywa według własnego uznania. Ważne, żeby było różnorodnie i kolorowo.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Aby wykonać sos, należy przelać jogurt do pojemnika od blendera, dodać twarożek oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, po czym dołączyć do reszty składników, podobnie jak posiekany koperek. Doprawić do smaku i zmiksować.Szaszłyki grillować przez 15 minut, a następnie polać sosem.