Ciekawy sposób na szaszłyki z kurczaka
Ciekawy sposób na szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki to jedno ze smaczniejszych oraz ciekawszych dań na grilla. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc warto je przygotowywać, zarówno na rodzinny obiad, jak i na większe przyjęcie. Ucieszą i zachęcą do jedzenia każdego – dzieci oraz dorosłych. Oto przepis, jak wykonać smaczne danie.
Potrzebne produkty
Przygotowanie szaszłyków, tak jak przygotowanie każdego dania wymaga odpowiednich składników. Wśród nich znajdują się:
* 2 piersi z kurczaka,
* 2 papryki czerwone,
* 1 papryka żółta,
* 1 papryka zielona,
* 10 małych cebul,
* 2 opakowania przyprawy do grilla,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól (opcjonalnie).
Przydadzą się również długie patyczki drewniane do szaszłyków oraz tacka aluminiowa, jeżeli nie chce się smażyć ich bezpośrednio na ruszcie.Etap pierwszy
Piersi z kurczaka umyć i wysuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Nie powinny być za małe, ponieważ w czasie przypiekania lekko się skurczą, ani zbyt wielkie, ponieważ będzie się je niewygodnie jadło. Optymalny rozmiar to 2 x 2 centymetry.
Etap drugi
Wszystkie papryki umyć. Każdą przekroić na pół i wydrążyć z niej gniazdo nasienne. Usunąć wszystkie nasionka i umyć papryki również od środka. Pokroić paprykę na takie same kawałki jak kurczaka.
Etap trzeci
Cebulę obrać z łupinek i pokroić wedle uznania na plasterki albo na ćwiartki. Każde z warzyw oraz mięso przełożyć do osobnej miski. Zasypać przyprawą do grilla, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać po 1 łyżce oliwy i dokładnie wymieszać, po czym wstawić miski do lodówki na 1 godzinę.
Etap czwarty
Po upływie godziny wyjąć miski z lodówki i rozpocząć nabijanie produktów na patyczki w kolejności: papryka, kurczak, cebula. Przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzany ruszt i piec, aż mięso będzie dobrze przypieczone z każdej strony. Podawać od razu po upieczeniu, same albo z surówką z kapusty pekińskiej.