Jak przygotować ser pleśniowy z grilla?

Opiekun artykułu: karson
Advertising
Jak przygotować ser pleśniowy z grilla?

Jak przygotować ser pleśniowy z grilla?

Choć to może być zaskakujące, serki pleśniowe można grillować. Co więcej, przygotowane na grillu są wyjątkowo smaczne, więc z pewnością wejdą do kanonu potraw przygotowywanych na przyjęcie z przyjaciółmi. Jeżeli nie chce się eksperymentować samodzielnie, z powodzeniem można wykorzystać jeden z podanych poniżej sposobów.

Advertising
Advertising
  • Ser pleśniowy z czosnkiem

    Ser pleśniowy z czosnkiem

    Ser z pleśnią i czosnek idą w parze. Powstaje z nich pyszne, bardzo dobre danie. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
    * 1 ser pleśniowy typu „Turek”,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * 3 – 4 ząbki czosnku.
    Ser delikatnie rozwinąć z opakowania, uważając, żeby w żadnym miejscu nie doszło do pęknięcia. Oliwę z oliwek wymieszać z pieprzem i pędzelkiem nanieść na obie strony sera. Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w prasce, nasmarować ser. Smażyć go na mocno rozgrzanym ruszcie po 10 – 15 minut z każdej strony. Przewracać szczypcami. Podawać zaraz po przygotowaniu.

  • Ser pleśniowy z bagietką

    Ser pleśniowy z bagietką

    Grillowany serek pleśniowy smakuje równie dobrze z chlebem i przyprawami. Do przygotowania serka potrzebne będą:
    * 1 opakowanie serka pleśniowego,
    * 1 bagietka,
    * 1 łyżeczka tymianku,
    * masło,
    * sól.
    Ser można kupić w krążku albo podzielony na niewielkie kawałki niczym tort. Każdy z kawałków oprószyć tymiankiem i zawinąć w folię aluminiową. Położyć na rozgrzanym grillu i przypiekać przez 5 – 10 minut, od czasu do czasu obracając. Masło wymieszać z solą. Posmarować nim kawałki bagietki. Zdjąć ser, rozwinąć z folii i podawać z bagietką.

  • Ser pleśniowy z żurawiną

    Ser pleśniowy z żurawiną

    Świetnym dodatkiem do sera pleśniowego bywa również żurawina. Do wykonania takiej potrawy konieczne jest przygotowanie:
    * 1 opakowania sera pleśniowego,
    * chleba,
    * masła,
    * soli,
    * 1 słoiczka żurawiny.
    Ser owinąć folią aluminiową, można zrobić w niej niewielki lufcik, żeby szybciej się grillował. Położyć na 10 minut na ruszcie. Odwinąć folię i naciąć wierzch sera. Łyżeczką włożyć do niego żurawinę.Masło i sól wymieszać ze sobą, posmarować nim kromki chleba i podawać wraz z serem, póki wszystko jest gorące.