Wyjątkowe danie z grilla – kurczak w miodzie

Opiekun artykułu: cichy
Advertising
Wyjątkowe danie z grilla – kurczak w miodzie

Wyjątkowe danie z grilla – kurczak w miodzie

Grillowane potrawy mogą być bardzo smaczne. Jednak jedzenie ciągle kiełbasy z rusztu, karkówki lub skrzydełek może z czasem stać się nudne. W takiej sytuacji warto skorzystać z oryginalnego przepisu na coś smacznego. Takim czymś jest kurczak z grilla w miodzie, smaczny i wyjątkowo ciekawy w smaku. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie dobrej potrawy z grilla wymaga posiadania świeżych składników, które zapewnią daniu dobry smak. Do wykonania grillowanego kurczaka potrzebne są:
    * 3 filety z kurczaka,
    * 4 łyżki ketchupu,
    * 4 łyżki miodu,
    * 2 łyżki oleju,
    * 1 łyżka majonezu,
    * 1 ząbek czosnku,
    * papryka mielona ostra,
    * pieprz,
    * sól.
    Przydatna będzie również tacka aluminiowa do pieczenia na grillu. Wybierając miód, warto zwrócić uwagę na jego konsystencję, ponieważ najlepiej sprawdzi się miód płynny, który łatwo rozmieszać i który nie pozostawia na mięsie kryształków cukru.

  • Krok pierwszy

    Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć, a następnie oczyścić z ewentualnych kawałków tłuszczu lub błonek. Pokroić na kawałki, jednak nie na małe kostki, lecz na kilka większych plastrów. Nie powinny być przesadnie grube, ponieważ wtedy istnieje szansa, że mięso będzie niedopieczone.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W misce wymieszać ze sobą majonez, ketchup, miód, sól i paprykę mieloną oraz szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie, aż całość będzie jednolita i aromatyczna. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do specyfiku. Można dodać 3 – 4 krople soku z cytryny, dzięki czemu kurczak stanie się delikatniejszy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do przygotowanego sosu włożyć kawałki kurczaka i obtoczyć tak, żeby całe były przykryte miodową miksturą. Następnie pozostawić mięso w misce, przykryć ją folią aluminiową i na 2 godziny włożyć do lodówki, żeby kurczak przesiąkł smakiem sosu.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po upływie odpowiedniego czasu wyjąć kurczaka z lodówki. Rozgrzać grilla. Plasterki mięsa układać na tacce aluminiowej i piec 10 – 5 minut, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. Podawać z chlebem albo z sałatką z kapusty pekińskiej.