Jak przyrządzić bakłażany z grilla?
Jak przyrządzić bakłażany z grilla?
Warzywa przypieczone na grillu to już jeden ze standardów grillowania. Samo mięso to za mało i często nie smakuje tak dobrze samo, jak z dodatkami. Poza tym nie każdy jest wielbicielem ciężkich mięsnych potraw i potrzebuje czegoś lekkiego. Taką lekką potrawą może być bakłażan, który podobnie jak cukinia, może być przygotowany na kilka różnych sposobów.
Bakłażan z mozzarellą
Bakłażan z grilla doskonale smakuje z dodatkami. Aby go przygotować, potrzebne są następujące składniki:
* 1 bakłażan,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 125 g sera mozzarella,
* bazylia,
* sos barbecue,
* pieprz,
* sól.
Bakłażana umyć, po czym pokroić na plastry o szerokości 2 centymetrów. Posypać solą i ułożyć w misce, pozostawiając na 30 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie umyć plasterki, osuszyć i z obu stron posmarować oliwą z oliwek. Kłaść plastry warzywa na rozgrzanym ruszcie i przypiekać 5 minut z każdej strony. Przed końcem pieczenia na każdym plasterku bakłażana położyć plaster mozzarelli i grillować, aż ser rozpuści się lekko. Podawać z sosem barbecue i bazylią.Bakłażan z pomidorem
Smacznego bakłażana można z powodzeniem łączyć z innymi warzywami. Dzięki temu uzyskuje się jeszcze lepszą grillowaną potrawę. Do jej wykonania niezbędne są:
* 1 średni bakłażan,
* 1 pomidor,
* 1 opakowanie sera mozzarella,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* bazylia,
* tymianek.
Warzywa należy umyć. Bakłażana pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Skropić oliwą z oliwek oraz pieprzem i kłaść na rozgrzanym ruszcie. Piec z obu stron. Na 2 – 3 minuty przed końcem smażenia położyć na każdym bakłażanie plasterek mozzarelli i pomidora. Posypać lekko solą i bazylią. Przysmażać do momentu rozpuszczenia się sera i podawać od razu po zdjęciu z grilla.Bakłażan z przyprawami
Przyprawy sprawiają, że każde danie może stać się wyjątkowe. Nie inaczej jest w przypadku bakłażanów. Grillowanie ich z przyprawami daje niezwykle smaczny efekt. Aby wykonać taką potrawę, należy przygotować:
* 1 bakłażana,
* 1 ząbek czosnku,
* tymianek,
* bazylię,
* oregano,
* oliwę z oliwek,
* pieprz.
Po umyciu bakłażana pokroić go na plasterki nie mniejsze niż 1 centymetr. Każdy plasterek posmarować oliwą z oliwek i dokładnie obsypać przyprawami. Grillować na rozgrzanym ruszcie, po 5 minut z każdej strony. Podawać od razu po zdjęciu z grilla. Smacznego!