Jak przyrządzić bakłażany z grilla?

Opiekun artykułu: aman
Advertising
Jak przyrządzić bakłażany z grilla?

Jak przyrządzić bakłażany z grilla?

Warzywa przypieczone na grillu to już jeden ze standardów grillowania. Samo mięso to za mało i często nie smakuje tak dobrze samo, jak z dodatkami. Poza tym nie każdy jest wielbicielem ciężkich mięsnych potraw i potrzebuje czegoś lekkiego. Taką lekką potrawą może być bakłażan, który podobnie jak cukinia, może być przygotowany na kilka różnych sposobów.

Advertising
Advertising
  • Bakłażan z mozzarellą

    Bakłażan z mozzarellą

    Bakłażan z grilla doskonale smakuje z dodatkami. Aby go przygotować, potrzebne są następujące składniki:
    * 1 bakłażan,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 125 g sera mozzarella,
    * bazylia,
    * sos barbecue,
    * pieprz,
    * sól.
    Bakłażana umyć, po czym pokroić na plastry o szerokości 2 centymetrów. Posypać solą i ułożyć w misce, pozostawiając na 30 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie umyć plasterki, osuszyć i z obu stron posmarować oliwą z oliwek. Kłaść plastry warzywa na rozgrzanym ruszcie i przypiekać 5 minut z każdej strony. Przed końcem pieczenia na każdym plasterku bakłażana położyć plaster mozzarelli i grillować, aż ser rozpuści się lekko. Podawać z sosem barbecue i bazylią.

  • Bakłażan z pomidorem

    Bakłażan z pomidorem

    Smacznego bakłażana można z powodzeniem łączyć z innymi warzywami. Dzięki temu uzyskuje się jeszcze lepszą grillowaną potrawę. Do jej wykonania niezbędne są:
    * 1 średni bakłażan,
    * 1 pomidor,
    * 1 opakowanie sera mozzarella,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * bazylia,
    * tymianek.
    Warzywa należy umyć. Bakłażana pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Skropić oliwą z oliwek oraz pieprzem i kłaść na rozgrzanym ruszcie. Piec z obu stron. Na 2 – 3 minuty przed końcem smażenia położyć na każdym bakłażanie plasterek mozzarelli i pomidora. Posypać lekko solą i bazylią. Przysmażać do momentu rozpuszczenia się sera i podawać od razu po zdjęciu z grilla.

  • Bakłażan z przyprawami

    Bakłażan z przyprawami

    Przyprawy sprawiają, że każde danie może stać się wyjątkowe. Nie inaczej jest w przypadku bakłażanów. Grillowanie ich z przyprawami daje niezwykle smaczny efekt. Aby wykonać taką potrawę, należy przygotować:
    * 1 bakłażana,
    * 1 ząbek czosnku,
    * tymianek,
    * bazylię,
    * oregano,
    * oliwę z oliwek,
    * pieprz.
    Po umyciu bakłażana pokroić go na plasterki nie mniejsze niż 1 centymetr. Każdy plasterek posmarować oliwą z oliwek i dokładnie obsypać przyprawami. Grillować na rozgrzanym ruszcie, po 5 minut z każdej strony. Podawać od razu po zdjęciu z grilla. Smacznego!