Ciekawe pomysły na ananasa z grilla

Opiekun artykułu: looklike
Advertising
Ciekawe pomysły na ananasa z grilla

Ciekawe pomysły na ananasa z grilla

Słodkie przysmaki z grilla będą świetnym urozmaiceniem posiłku na świeżym powietrzu. Po daniach mięsnych, szaszłykach i sałatkach jarzynowych popijanych zimnym piwem przyda się coś innego. Tym czymś może być ananas, który przypieczony na ruszcie stanowi doskonały popołudniowy deser.

Advertising
Advertising
  • Ananas z sokiem cytrynowym

    Ananas z sokiem cytrynowym

    Ananas bardzo dobrze smakuje z nieco kwaśnymi dodatkami, chociaż sam powinien być słodki. Z tego powodu dobrym urozmaiceniem dla niego jest cytryna. Przygotowanie ciekawej potrawy wymaga:
    * 1 ananasa,
    * 1 łyżki soku z cytryny,
    * 1 łyżki miodu płynnego,
    * cynamonu.
    Ananasa obrać ze skórki. Pokroić na plasterki o maksymalnej grubości 1,5 centymetra. Wykroić twardy środek i położyć je na rozgrzanym ruszcie. Przypiekać z obu stron.W miseczce albo kubku zmieszać ze sobą miód i sok z cytryny. Kiedy plasterki ananasa będą już gotowe, przełożyć je na talerz, polać syropem, posypać cynamonem i tak podawać.

  • Ananas z imbirem

    Ananas z imbirem

    Imbir kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do herbaty albo ciasta. Jednak dobrze komponuje się również z ananasem z grilla. Żeby wykonać taką potrawę, niezbędne są:
    * 1 ananas,
    * 4 łyżki lodów,
    * 4 łyżki miodu,
    * 4 łyżki rumu białego,
    * 1 łyżeczka imbiru.
    W garnku połączyć ze sobą miód, rum i imbir, mocno mieszając. Przykryć folią aluminiową. Ananasa obrać i pokroić na plasterki, usuwając przy tym twardy środek. Garnek z sosem postawić na grillu i lekko zagrzać. Polać nim kawałki ananasa, po czym położyć je na ruszcie i piec po 1 minucie z każdej strony. Podpieczone fragmenty owocu położyć na talerz, ozdobić gałkami lodów.

  • Szaszłyki z ananasa

    Szaszłyki z ananasa

    Słodkiego ananasa można podać również w innej formie niż krążki, mianowicie w formie szaszłyków. Do ich przyrządzenia potrzebne są:
    * 1 ananas,
    * 30 ml miodu płynnego,
    * 30 ml sosu sojowego jasnego,
    * 70 ml ketchupu,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek.
    Składniki płynne połączyć ze sobą w misce. Ananasa obrać ze skórki, usunąć twardy środek i pokroić na kawałki grubości 1,5 – 2 centymetrów. Wszystkie obtoczyć w przygotowanym sosie miodowym, po czym nadziewać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzany ruszt i przypiekać, aż będą miały złotawy kolor. Smacznego!