Ciekawe pomysły na ananasa z grilla
Ciekawe pomysły na ananasa z grilla
Słodkie przysmaki z grilla będą świetnym urozmaiceniem posiłku na świeżym powietrzu. Po daniach mięsnych, szaszłykach i sałatkach jarzynowych popijanych zimnym piwem przyda się coś innego. Tym czymś może być ananas, który przypieczony na ruszcie stanowi doskonały popołudniowy deser.
Ananas z sokiem cytrynowym
Ananas bardzo dobrze smakuje z nieco kwaśnymi dodatkami, chociaż sam powinien być słodki. Z tego powodu dobrym urozmaiceniem dla niego jest cytryna. Przygotowanie ciekawej potrawy wymaga:
* 1 ananasa,
* 1 łyżki soku z cytryny,
* 1 łyżki miodu płynnego,
* cynamonu.
Ananasa obrać ze skórki. Pokroić na plasterki o maksymalnej grubości 1,5 centymetra. Wykroić twardy środek i położyć je na rozgrzanym ruszcie. Przypiekać z obu stron.W miseczce albo kubku zmieszać ze sobą miód i sok z cytryny. Kiedy plasterki ananasa będą już gotowe, przełożyć je na talerz, polać syropem, posypać cynamonem i tak podawać.Ananas z imbirem
Imbir kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do herbaty albo ciasta. Jednak dobrze komponuje się również z ananasem z grilla. Żeby wykonać taką potrawę, niezbędne są:
* 1 ananas,
* 4 łyżki lodów,
* 4 łyżki miodu,
* 4 łyżki rumu białego,
* 1 łyżeczka imbiru.
W garnku połączyć ze sobą miód, rum i imbir, mocno mieszając. Przykryć folią aluminiową. Ananasa obrać i pokroić na plasterki, usuwając przy tym twardy środek. Garnek z sosem postawić na grillu i lekko zagrzać. Polać nim kawałki ananasa, po czym położyć je na ruszcie i piec po 1 minucie z każdej strony. Podpieczone fragmenty owocu położyć na talerz, ozdobić gałkami lodów.Szaszłyki z ananasa
Słodkiego ananasa można podać również w innej formie niż krążki, mianowicie w formie szaszłyków. Do ich przyrządzenia potrzebne są:
* 1 ananas,
* 30 ml miodu płynnego,
* 30 ml sosu sojowego jasnego,
* 70 ml ketchupu,
* 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki płynne połączyć ze sobą w misce. Ananasa obrać ze skórki, usunąć twardy środek i pokroić na kawałki grubości 1,5 – 2 centymetrów. Wszystkie obtoczyć w przygotowanym sosie miodowym, po czym nadziewać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzany ruszt i przypiekać, aż będą miały złotawy kolor. Smacznego!