Jak przygotować grillowane udka z kurczaka?

Opiekun artykułu: adrianek
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przygotować grillowane udka z kurczaka?

Jak przygotować grillowane udka z kurczaka?

Sezon na grilla to sezon na dobre jedzenie. Potrawy z rusztu smakują wyśmienicie, a szczególnie dobrze do przygotowywania i jedzenia sprawdza się drób, w tym udka z kurczaka. Soczyste, rozpływające się w ustach, idealny posiłek dla każdego. Jeśli nie wiesz, jak osiągnąć taki efekt, z chęcią podpowiemy. Wystarczy, że spojrzysz na podany w poniższym artykule przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przed przystąpieniem do działania konieczne jest zebranie odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:

    * 12 udek z kurczaka,

    * 2 cm imbiru,

    * 3 ząbki czosnku,

    * 1 łyżeczka słodkiej papryki,

    * 1 łyżeczka chili,

    * 2 łyżki przyprawy typu warzywko,

    * 100 ml oleju.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z przygotowanych do wykorzystania udek wyjąć kości. Następnie mięso umyć dokładnie i równie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinki, po czym przecisnąć przez praskę, natomiast imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Olej przelać do miski. Dodać czosnek, imbir oraz pozostałe z przygotowanych przypraw. Bardzo dokładnie wymieszać całość, tworząc aromatyczną marynatę. Wykonaną marynatą nasmarować mięso, używając palców albo pędzelka, w zależności od własnej wygody. Istotne jest, żeby całe mięso zostało nią pokryte.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mięso włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i na 24 godziny włożyć do lodówki, aby dobrze przesiąkło marynatą. Raz na 2 – 3 godziny można je zamieszać, żeby marynata nie opadała na dno, tylko cały czas trzymała się na mięsie.Następnego dnia po przygotowaniu rozgrzać grilla i kłaść na gorący ruszt kolejne kawałki. Przypiekać z dwóch stron, aż mięso dobrze się upiecze, brązowiejąc z wierzchu i stając się chrupiącym przysmakiem. Podawać udka z chlebem albo ze świeżą surówką, w zależności od własnej ochoty.