Skrzydełka w miodzie i sezamie prosto z grilla
Skrzydełka w miodzie i sezamie prosto z grilla
Sezon grillowania tuż tuż, więc trzeba uzbroić się w ciekawe pomysły na spotkania przy ruszcie. Miło jest rozpocząć grillowanie od czegoś więcej niż kiełbasa albo plasterki kurczaka. Ze względu na to, że skrzydełka są popularnym daniem na grilla, poniżej przedstawiamy sposób na ich oryginalne przygotowanie.
Niezbędne składniki
Przygotowanie smacznych skrzydełek z grilla wymaga odpowiednich i świeżych składników. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 5 sztuk skrzydełek z kurczaka,
* 4 łyżki miodu płynnego,
* 2 łyżki oleju,
* 1 łyżka sezamu,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżeczki curry,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki pieprzu,
* 2 ząbki czosnku.
Skrzydełka można przygotowywać również na patelni grillowej, jednak jeśli przygotowuje się je specjalnie na prawdziwego grilla, warto zaopatrzyć się również w tackę aluminiową, na której mięso będzie się ładnie przypieczone.Etap pierwszy
Zakupione skrzydełka należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Wysuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Natrzeć solą i pieprzem. Można dodać również odrobinę mielonej słodkiej papryki, jednak nie za wiele, aby nie zdominowała smaku.
Etap drugi
Do naczynia żaroodpornego włożyć miód, sos sojowy, curry, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała ze składników aromatyczna całość, po czym zanurzyć w niej czyste skrzydełka. Posmarować je marynatą i pozostawić w naczyniu. Zakryć je folią aluminiową i na 3 godziny włożyć do lodówki.
Etap trzeci
Po upływie wymaganego czasu wyjąć naczynie z lodówki. Pachnące skrzydełka przełożyć na tackę aluminiową i położyć na rozgrzanym ruszcie. Piec z każdej strony 8 minut. Na 2 minuty przed obróceniem posypać skrzydełka sezamem.Dzięki temu, że skrzydełka nie zawierają wiele mięsa, szybko się przypiekają i mogą być doskonałą przekąską na spotkanie w ogrodzie.
Skrzydełka w piekarniku
Skrzydełkami z miodem i sezamem można cieszyć się nie tylko po upieczeniu ich na grillu. Równie dobre będą, jeśli wstawi się je w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 190 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia, które powinno trwać 30 minut, posypać mięso sezamem.