Burger dog z grilla dla każdego

Opiekun artykułu: dawidagawasa
Advertising
Burger dog z grilla dla każdego

Burger dog z grilla dla każdego

Potrawy z grilla mogą być bardzo różnorodne. Zazwyczaj poprzestaje się na kilku najbardziej znanych, jednak ze spotkania na spotkanie, z grilla na grill są one coraz bardziej nudne. Do tego mało które dziecko z chęcią zjada karkówkę. Żeby zadowolić gusta najmłodszych oraz przerwać rutynę przy ruszcie, warto przygotować burger doga. Poniżej podajemy prosty przepis na wykonanie tej potrawy.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Do stworzenia pysznego burger doga nie są potrzebne skomplikowane składniki. Wystarczy zebrać:
    * 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
    * 4 parówki,
    * 4 plastry boczku,
    * sos barbecue,
    * 2 papryczki chili,
    * ser żółty (dowolna ilość),
    * pieprz,
    * sól.
    Sos barbecue, jeżeli nie przepada się za jego smakiem, można zastąpić zwykłym ketchupem.

  • Pierwszy krok

    Grill rozpalić i poczekać, aż ruszt dobrze się rozgrzeje. Papryczki umyć, odciąć zielone części, po czym przekroić na połówki i wyczyścić z nasion. Położyć na ruszcie, po czym dodać do nich parówki i przypiec składniki na brązowawy kolor. Wystarczy 5 – 10 minut. Nie można przesadnie długo grillować parówek, ponieważ zaczną pękać.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mięso mielone doprawić do smaku. Można również dodać posiekaną cebulę, jeśli lubi się taki dodatek. Następnie nałożyć trochę mięsa na talerz i rozsmarować łyżką na kształt kromki chleba. Nie powinna to być ani za gruba warstwa, bo będzie piekła się zbyt długo i może dojść do przypalenia, ani za cienka, gdyż zbyt szybko się przypali.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przypieczone wcześniej parówki naciąć na środku, ale nie rozdzielając obu części. Włożyć do środka kawałek papryczki i ser. Jeżeli ser jest w plasterkach, można pokroić go na kilka pasków i takie włożyć do parówki, natomiast jeżeli w kostce, najlepiej zetrzeć go na dużych oczkach. Parówkę położyć na mięsie mielonym, zawinąć je wokół niej, a następnie całość obwinąć plasterkiem boczku.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Tak przygotowane kiełbaski ponownie położyć na grilla i przypiekać aż do momentu, aż boczek będzie ładnie brązowy i chrupiący. Od czasu do czasu obracać.

    Burger doga można podawać zarówno z sałatką i z sosem, jak i z bułkami do hot-dogów oraz sosem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.