Pyszne szaszłyki z winogronami i kurczakiem

Opiekun artykułu: jaskinia
Advertising
Pyszne szaszłyki z winogronami i kurczakiem

Pyszne szaszłyki z winogronami i kurczakiem

Wraz z nastaniem ciepłych dni, nieraz już w maju, kiedy słońce przypieka, rozpoczyna się grillowanie. Im jest częstsze, tym bardziej nudzą się typowe potrawy i trzeba szukać nowych smaków oraz dań, które można przygotować na ruszcie. Jednym z takich pomysłów mogą być szaszłyki z kurczaka, lecz nie zwykłe, lecz z winogronami. Poniżej podajemy prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie pysznych szaszłyków wymaga odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:
    * 2 filety z kurczaka,
    * 0,5 kg winogron (ciemnych albo jasnych),
    * 1 puszka brzoskwiń,
    * 1 łyżka oleju,
    * 1 łyżka miodu płynnego,
    * 1 łyżka octu balsamicznego,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu,
    * paczka patyczków do szaszłyków.
    Z podanej porcji można przygotować 10 szaszłyków.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane mięso drobiowe dokładnie umyć zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozbyć się ewentualnych białych błonek albo żyłek, które czasami znajdują się w filetach z kurczaka, po czym pokroić mięso na duże kwadratowe kostki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W średniej wielkości misce wymieszać miód, ocet, cynamon i olej, aż do powstania jednolitej konsystencji. Gdy osiągnie się taki efekt, wrzucić do marynaty kawałki kurczaka i wymieszać, żeby wszystkie kawałki mięsa zostały obtoczone miksturą. Przykryć miskę folią.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Winogrona umyć i oderwać z łodyżek. Puszkę z brzoskwiniami otworzyć, odsączyć owoce z zalewy, po czym pokroić je w kostkę. Kostki nie powinny być za małe, ponieważ będą nabijane na patyczki do szaszłyków razem z kurczakiem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kawałki kurczaka, brzoskwinie oraz winogrona nadziewać na patyczki. Najlepiej zacząć od winogrona, następnie dodać kurczaka, brzoskwinię i tak aż do wykorzystania wszystkich składników.Szaszłyki kłaść bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie albo na tacce aluminiowej. Piec 15 – 20 minut, od czasu do czasu obracając. Podawać z chlebem albo z sosem jogurtowym.

Popularne tagi
  • grillowana kapusta
  • potrawy z grilla
  • bakłażan z kozim serem
  • grillowane burgery
  • bułka do hamburgerów
  • ser mozzarella
  • ostra potrawa
  • przepis na kurczaka grillowanego
  • zasady zdrowego grillowanie
  • grillowany kurczak z miodem
  • oregano suszone
  • marynata
  • worki na śmieci
  • śliwki z gorgonzolą
  • sposób grillowania