Kukurydza z grilla na sposób meksykański
Kukurydza z grilla na sposób meksykański
Kukurydzę z grilla jada się stosunkowo rzadko. Wynika to zazwyczaj z tego, że wiele osób nie wie, w jaki sposób ją przyrządzić lub boi się, że kukurydza zacznie nadmiernie pęcznieć. Bez problemu można uspokoić takie obawy, nie dojdzie do ataku ze strony jedzenia. Kładąc kukurydzę na ruszt, otrzymuje się bardzo smaczne danie, które warto wprowadzić do jadłospisu układanego na grilla.
Potrzebne składniki
Aby przyrządzić zachwycającą kukurydzę po meksykańsku, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich produktów. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 kolby kukurydzy,
* 2 papryczki chili,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka oliwy,
* 1/2 limonki,
* pieprz,
* sól,
* 1/2 szklanki parmezanu.Krok pierwszy
Jeżeli kolby kukurydzy posiadają liście, trzeba się ich pozbyć, a następnie umyć warzywo. Jeśli kupiło się je w opakowaniu foliowym, wystarczy umyć je pod zimną wodą i osuszyć. Przekroić każdą kolbę na pół, uzyskując 4 kawałki kukurydzy.
Krok drugi
Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Postawić na gazie i osolić 1 łyżką soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kukurydzę, po czym gotować warzywo przez 5 – 6 minut. Będzie dzięki temu lepsze do grillowania. Po ugotowaniu odsączyć.
Krok trzeci
Papryczki chili umyć, przekroić na dwie części i pozbyć się ziarenek, po czym posiekać pozostałą część.Na patelni roztopić masło, dodać 1 łyżkę oliwy i wrzucić na nie posiekaną paprykę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto na patelnię. Zamieszać. Smażyć przez 4 – 6 minut, a następnie dodać sok wyciśnięty z limonki. Doprawić solą, pieprzem i jeszcze przez 3 minuty podsmażać.
Krok czwarty
Rozgrzać grilla. Położyć na nim podgotowane kawałki kukurydzy. Przy pomocy łyżki albo pędzla nanieść marynatę z chili na kolby i grillować 20 minut, od czasu do czasu obracając. Gdy są już gotowe, przełożyć na talerze i posypać obficie parmezanem. Podawać.