Przysmaki z grilla – żeberka w winie

Opiekun artykułu: piasek
Advertising
Przysmaki z grilla – żeberka w winie

Przysmaki z grilla – żeberka w winie

Grillowanie niejednokrotnie bywa małym świętem, zwłaszcza jeśli zaprasza się gości. Wtedy chce się im podać coś wyjątkowego, czego jeszcze nie jedli. Kurczak z grilla lub kiełbasa to za mało, to jedzą wszyscy. W związku z tym dobrym i ciekawym daniem będą żeberka w winie, które zachwycą swoim smakiem każdego biesiadnika. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Smaczna potrawa wymaga równie smacznych składników. Wśród nich powinno znaleźć się:
    * 1 kg żeberek,
    * 1 pomidor,
    * 1,5 cebuli czerwonej,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 6 kromek chleba,
    * 1 łyżka miodu,
    * 2 łyżki musztardy,
    * 2 łyżki majonezu,
    * 2 łyżki natki pietruszki,
    * 2 łyżki oleju,
    * 1 łyżeczka oregano,
    * 1 łyżeczka tymianku,
    * 100 ml czerwonego wina,
    * pieprz,
    * sól.

  • Etap pierwszy

    Żeberka umyć i osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Następnie natrzeć je przyprawami i ziołami, przede wszystkim solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem. Dodatkowo można zgnieść 1 ząbek czosnku w prasce i również wykorzystać do natarcia mięsa. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Można przykryć folią aluminiową.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Cebulę obrać z łupinek i posiekać drobno. Tak samo postąpić z czosnkiem. Pomidora sparzyć ciepłą wodą, obrać ze skórki, po czym pokroić na kawałki.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę z czosnkiem, smażąc do lekkiego zarumienienia się na złoty kolor. Dodać wino oraz miód. Mieszając od czasu do czasu, poczekać, aż zgęstnieje, po czym dodać pomidora, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

  • Etap trzeci

    W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niej żeberka, tak żeby zakrywały całe mięso. Gotować przez 40 minut, po czym ostudzić. W tym czasie w osobnej misce wymieszać musztardę, majonez, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Po wykonaniu ze składników delikatnego sosu wstawić miskę do lodówki.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Z ostudzonych żeberek usunąć kości. Rozpalić grill i posmarować ruszt olejem. Położyć na nim żeberka i zacząć przypiekać. Piec z każdej strony przez 10 minut, po czym przekładać na talerz z chlebem, polewać miksturą z cebuli i sosem musztardowym. Smacznego!

Popularne tagi
  • grillowane śliwki
  • bazylia
  • sposób przygotowania kurczaka
  • masło czosnkowe
  • podpałka w płynie
  • oregano suszone
  • ziemniaki nadziewane
  • jak przyrządzić łososia z grilla
  • szaszłyki owocowe
  • zioła prowansalskie
  • przepis na marynatę
  • smażenie na grillu
  • dobra pogoda
  • jedzenie na świeżym powietrzu
  • przepis na chleb czosnkowy