Przysmaki z grilla – żeberka w winie
Przysmaki z grilla – żeberka w winie
Grillowanie niejednokrotnie bywa małym świętem, zwłaszcza jeśli zaprasza się gości. Wtedy chce się im podać coś wyjątkowego, czego jeszcze nie jedli. Kurczak z grilla lub kiełbasa to za mało, to jedzą wszyscy. W związku z tym dobrym i ciekawym daniem będą żeberka w winie, które zachwycą swoim smakiem każdego biesiadnika. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Smaczna potrawa wymaga równie smacznych składników. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 1 kg żeberek,
* 1 pomidor,
* 1,5 cebuli czerwonej,
* 3 ząbki czosnku,
* 6 kromek chleba,
* 1 łyżka miodu,
* 2 łyżki musztardy,
* 2 łyżki majonezu,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 2 łyżki oleju,
* 1 łyżeczka oregano,
* 1 łyżeczka tymianku,
* 100 ml czerwonego wina,
* pieprz,
* sól.Etap pierwszy
Żeberka umyć i osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Następnie natrzeć je przyprawami i ziołami, przede wszystkim solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem. Dodatkowo można zgnieść 1 ząbek czosnku w prasce i również wykorzystać do natarcia mięsa. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Można przykryć folią aluminiową.
Etap drugi
Cebulę obrać z łupinek i posiekać drobno. Tak samo postąpić z czosnkiem. Pomidora sparzyć ciepłą wodą, obrać ze skórki, po czym pokroić na kawałki.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę z czosnkiem, smażąc do lekkiego zarumienienia się na złoty kolor. Dodać wino oraz miód. Mieszając od czasu do czasu, poczekać, aż zgęstnieje, po czym dodać pomidora, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Etap trzeci
W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niej żeberka, tak żeby zakrywały całe mięso. Gotować przez 40 minut, po czym ostudzić. W tym czasie w osobnej misce wymieszać musztardę, majonez, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Po wykonaniu ze składników delikatnego sosu wstawić miskę do lodówki.
Etap czwarty
Z ostudzonych żeberek usunąć kości. Rozpalić grill i posmarować ruszt olejem. Położyć na nim żeberka i zacząć przypiekać. Piec z każdej strony przez 10 minut, po czym przekładać na talerz z chlebem, polewać miksturą z cebuli i sosem musztardowym. Smacznego!