Jak przyrządzić pieczarki z grilla?

Opiekun artykułu: tck
Advertising
Jak przyrządzić pieczarki z grilla?

Jak przyrządzić pieczarki z grilla?

Nie wszyscy lubią leśne grzyby przypiekane na grillu, jednak nie trzeba się zmuszać do ich jedzenia. Zamiast leśnych, można przyrządzić pieczarki z grilla z dodatkami. Są smaczne, pachnące i dobrze komponują się z mięsem z rusztu albo stanowią dobre przystawki. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów wartych wykorzystania.

Advertising
Advertising
  • Pieczarki z cukinią

    Pieczarki z cukinią

    Pieczarki dobrze komponują się z innymi warzywami. Można to wykorzystać i grillować je razem. Do tego potrzebne będą:
    * 500 g pieczarek,
    * 1 mała cukinia,
    * 1 mała cebula,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1/4 papryki czerwonej,
    * 1 łyżka natki pietruszki,
    * 2 łyżki masła,
    * pieprz,
    * sól.
    Pieczarki umyć, oderwać nóżki i posiekać je na kawałki. Cebulę obrać z łupinek i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko to podsmażyć na rozpuszczonym maśle. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę i cukinię. Dusić 5 minut. Na zakończenie doprawić natką pietruszki i przyprawami. Przygotowanym farszem uzupełnić kapelusze pieczarek, po czym grillować je przez 15 minut.

  • Pieczarki z jajkiem

    Pieczarki z jajkiem

    Grillowane pieczarki można przygotować za każdym razem na inne sposoby. Nawet z jajkiem. Do tego niezbędne są:
    * 12 dużych pieczarek,
    * 4 jajka,
    * 2 łyżki masła,
    * 1 ząbek czosnku,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1/3 natki pietruszki,
    * bułka tarta.
    Jajka ugotować na twardo. Z pieczarek oderwać ogonki, wydrążyć środek, aby było miejsce na farsz. Jajka obrać, zgnieść widelcem w misce, dodać posiekany czosnek, posiekaną pietruszkę, przyprawy i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Nadziać pieczarki, po czym obtoczyć je w bułce tartej. Kłaść na ruszcie i piec 15 minut.

  • Pieczarki z ziołami

    Pieczarki z ziołami

    Nie zawsze potrzeba wiele składników do stworzenia dobrej potrawy. Do przyrządzenia pieczarek z ziołami potrzebne jest:
    * 12 pieczarek,
    * tymianek,
    * majeranek,
    * rozmaryn,
    * pieprz,
    * sól,
    * oliwa z oliwek.
    Pieczarki umyć, oderwać ogonki. Nasmarować każdy kapelusz oliwą z oliwek, po czym posypać mieszanką ziół. Układać bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, smażyć z obu stron przez 10 minut. Podawać, póki są gorące.