Jak grillować śliwki?

Opiekun artykułu: kabukiman
Advertising
Jak grillować śliwki?

Jak grillować śliwki?

O tym, że niektóre owoce można grillować, wiedzą wszyscy, lecz nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mogą być nimi śliwki. Kojarzą się z ciastami, knedlami, z dżemem, ale grillowane? W poniższym artykule przedstawiamy pomysły na ciekawe dania, których głównym składnikiem są śliwki z grilla.

Advertising
Advertising
  • Śliwki w rumie i cynamonie

    Śliwki w rumie i cynamonie

    Połączenie owoców, alkoholu i przypraw może dać doskonały efekt. Żeby go uzyskać, trzeba przygotować następujące składniki:
    * 10 śliwek,
    * 3 łyżki cukru,
    * 10 łyżek rumu,
    * 1/3 łyżeczki cynamonu.
    Śliwki umyć i przekroić na połówki, wydrążając przy tym pestkę. Przełożyć je do miski albo słoika, zalać rumem i pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu lub w lodówce. Następnego dnia wyjąć śliwki z rumu. Dodać do niego cukier i cynamon, zamieszać i znów włożyć śliwki.Rozpalić grilla, po czym kłaść owoce na rozgrzany ruszt. Grillować przez 2 minuty. W tym czasie podgrzać powstały z rumu sos i po przysmażeniu owoców polać je nim.

  • Śliwka z boczkiem

    Śliwka z boczkiem

    Soczyste śliwki mogą doskonale smakować w połączeniu z boczkiem. Być może jest to zaskakujące połączenie, ale bardzo smaczne. Do wykonania dania potrzebne jest:
    * 5 dużych śliwek,
    * 5 plastrów boczku,
    * listki bazylii,
    * wykałaczki.
    Jeżeli ma się boczek w kawałku, trzeba pokroić go na długie, cienkie plastry. W każdy z nich zawija się umytą śliwkę. Można ją przekroić i pozbawić pestki, wtedy nie trzeba się martwić o ugryzienie twardego elementu w czasie jedzenia. Przymocować wykałaczką oba składniki i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować, aż boczek będzie dobrze przypieczony, po czym podawać ozdobione listkami bazylii.

  • Śliwki z gorgonzolą

    Śliwki z gorgonzolą

    Im więcej dodatków do śliwek, tym lepiej mogą one smakować. Warto to wykorzystać i przygotować śliwki z gorgonzolą i chili. Potrzebne będzie do tego:
    * 5 śliwek węgierek,
    * 110 g gorgonzoli,
    * 2 łyżki oliwy,
    * 1/2 łyżki tymianku,
    * 1/4 łyżki chili,
    * 1 łyżka syropu klonowego,
    * 4 liście jarmużu lub sałaty,
    * pieprz,
    * sól.
    Owoce należy umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Do miski wlać oliwę, wsypać tymianek, chili, syrop, sól, pieprz i obtoczyć śliwki w tej mieszance. Następnie kłaść na grilla. Przypiekać przez 2 minuty od dołu, przewrócić na drugą stronę i we wgłębienie po pestce włożyć kawałek sera. Smażyć do roztopienia się nabiału. Na talerzu rozłożyć kawałki sałaty albo jarmużu, skropić oliwą, ułożyć gotowe śliwki i podawać.

Popularne tagi
  • grillowane śliwki
  • bazylia
  • sposób przygotowania kurczaka
  • masło czosnkowe
  • podpałka w płynie
  • oregano suszone
  • ziemniaki nadziewane
  • jak przyrządzić łososia z grilla
  • szaszłyki owocowe
  • zioła prowansalskie
  • przepis na marynatę
  • smażenie na grillu
  • dobra pogoda
  • jedzenie na świeżym powietrzu
  • przepis na chleb czosnkowy