Rewelacyjna grillowana pierś z kurczaka w boczku
Rewelacyjna grillowana pierś z kurczaka w boczku
Drób jest jednym z najbardziej lubianych mięs do pieczenia na grillu. Wynika to zarówno z jego chudości – lepiej grilluje się chude mięsa – jak i szybkości przygotowania. Co więcej, można przygotować kurczaka z różnymi dodatkami, które sprawiają, że jego smak jest znacznie lepszy i zachęca do zjedzenia większej ilości. Dla miłośników mięsa dobrym dodatkiem do kurczaka będzie boczek. Poniżej przedstawiamy sposób na ciekawe połączenie obu składników.
Składniki potrawy
Do przygotowania smacznego kurczaka potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze. Wśród nich znajdują się:
* 16 plastrów boczku,
* 4 piersi z kurczaka,
* 4 łyżki oliwy,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej,
* 1 łyżeczka mielonego imbiru,
* pieprz,
* sól.
Przyda się również opakowanie małych wykałaczek.Krok pierwszy
Piersi z kurczaka należy umyć bardzo dokładnie zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeżeli znajdują się w nich żyłki lub ewentualne zanieczyszczenia, trzeba je usunąć. Następnie przekroić piersi na pół i ułożyć w misce, najlepiej szklanej.
Krok drugi
Do osobnej miski wlać oliwę z oliwek i sos sojowy. Dodać paprykę i imbir, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.Tak przygotowaną miksturą polać piersi z kurczaka. Dobrze jest rozprowadzić marynatę dokładnie po kawałkach mięsa – palcami albo pędzelkiem, żeby każdy fragment mięsa miał odpowiedni smak. Przykryć miskę folią aluminiową i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Krok trzeci
Kurczaka wyjąć z lodówki, lekko odsączyć z marynaty, po czym każdy kawałek owinąć ciasno boczkiem i spiąć mięso przy pomocy wykałaczki. Każdy kawałek dodatkowo posmarować lekko oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem.
Krok czwarty
Rozpalić grill. Gdy ruszt będzie dobrze nagrzany, ułożyć na nim kawałki kurczaka. Smażyć z każdej strony 10 – 15 minut, dopóki mięso nie będzie w całości upieczone. Podawać jeszcze gorące, najlepiej z dodatkami – pomidorami, cukinią, bakłażanem, również z grilla.