Ciekawe sposoby grillowania cukinii
Ciekawe sposoby grillowania cukinii
Warzywa z grilla są świetną przekąską albo samoistną potrawą. Poza papryką i cebulą, które są często kładzione na grillu, dobrze jest zainteresować się cukinią. Może ona stać jedną z ulubionych przekąsek dla całej rodziny oraz świetnym pomysłem na przystawkę dla gości w czasie ogrodowego przyjęcia.
Cukinia z fetą i papryką
Cukinia jest świetnym pomysłem na danie, ponieważ łączyć ją można z wieloma innymi produktami. Żeby przygotować coś bardziej apetycznego, należy przygotować:
* 2 cukinie,
* 1 opakowanie sera feta,
* 1/3 papryki czerwonej,
* 1 łyżkę mleka,
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
* pieprz.
Obie cukinie umyć i pokroić na plasterki o grubości 2 centymetrów. Wydrążyć z nich miąższ i przełożyć do miski. Dodać do niej ser feta pokrojony na kawałki, mleko, paprykę czerwoną i posiekany czosnek. Na koniec doprawić. Całość wymieszać tak, żeby tworzyła gładką całość, łatwą do nakładania. Wypełnić farszem wydrążone plasterki i tak przygotowaną cukinię grillować, najlepiej przy użyciu tacek aluminiowych.Cukinia z pietruszką
Pyszną i aromatyczną cukinię można przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczy przygotować następujące składniki:
* 2 cukinie,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/4 pęczku natki pietruszki,
* oliwę z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Cukinie umyć i pokroić, najlepiej w plasterki grubości maksymalnie 2 centymetrów. Wrzucić do miski. Natkę pietruszki posiekać i dodać do cukinii, podobnie jak pozostałe składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po upływie wymaganego czasu smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie. Zjadać z mięsem lub bez żadnych dodatków.Cukinia z miętą
Przyjemny zapach mięty może być również dodatkiem do cukinii. Aby przygotować tak pachnące danie, niezbędne są:
* 4 cukinie,
* 1 garść mięty,
* 200 g sera feta,
* 4 łyżki oliwy,
* pieprz.
Umyte cukinie pokroić na kawałki. Natrzeć oliwą i ułożyć na grillu. Smażyć z obu stron, aż na cukinii odcisną się ślady rusztu. W czasie gdy warzywo będzie się grillować, pokroić fetę na drobne kawałki. Miętę przemyć wodą. Na usmażone cukinie układać kawałki fety, posypać pieprzem i miętą. Podawać, kiedy całość jest jeszcze ciepła.