Ciekawe sposoby grillowania cukinii

Opiekun artykułu: annad
Advertising
Ciekawe sposoby grillowania cukinii

Ciekawe sposoby grillowania cukinii

Warzywa z grilla są świetną przekąską albo samoistną potrawą. Poza papryką i cebulą, które są często kładzione na grillu, dobrze jest zainteresować się cukinią. Może ona stać jedną z ulubionych przekąsek dla całej rodziny oraz świetnym pomysłem na przystawkę dla gości w czasie ogrodowego przyjęcia.

Advertising
Advertising
  • Cukinia z fetą i papryką

    Cukinia z fetą i papryką

    Cukinia jest świetnym pomysłem na danie, ponieważ łączyć ją można z wieloma innymi produktami. Żeby przygotować coś bardziej apetycznego, należy przygotować:
    * 2 cukinie,
    * 1 opakowanie sera feta,
    * 1/3 papryki czerwonej,
    * 1 łyżkę mleka,
    * 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
    * pieprz.
    Obie cukinie umyć i pokroić na plasterki o grubości 2 centymetrów. Wydrążyć z nich miąższ i przełożyć do miski. Dodać do niej ser feta pokrojony na kawałki, mleko, paprykę czerwoną i posiekany czosnek. Na koniec doprawić. Całość wymieszać tak, żeby tworzyła gładką całość, łatwą do nakładania. Wypełnić farszem wydrążone plasterki i tak przygotowaną cukinię grillować, najlepiej przy użyciu tacek aluminiowych.

  • Cukinia z pietruszką

    Cukinia z pietruszką

    Pyszną i aromatyczną cukinię można przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczy przygotować następujące składniki:
    * 2 cukinie,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1/4 pęczku natki pietruszki,
    * oliwę z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.
    Cukinie umyć i pokroić, najlepiej w plasterki grubości maksymalnie 2 centymetrów. Wrzucić do miski. Natkę pietruszki posiekać i dodać do cukinii, podobnie jak pozostałe składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po upływie wymaganego czasu smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie. Zjadać z mięsem lub bez żadnych dodatków.

  • Cukinia z miętą

    Cukinia z miętą

    Przyjemny zapach mięty może być również dodatkiem do cukinii. Aby przygotować tak pachnące danie, niezbędne są:
    * 4 cukinie,
    * 1 garść mięty,
    * 200 g sera feta,
    * 4 łyżki oliwy,
    * pieprz.
    Umyte cukinie pokroić na kawałki. Natrzeć oliwą i ułożyć na grillu. Smażyć z obu stron, aż na cukinii odcisną się ślady rusztu. W czasie gdy warzywo będzie się grillować, pokroić fetę na drobne kawałki. Miętę przemyć wodą. Na usmażone cukinie układać kawałki fety, posypać pieprzem i miętą. Podawać, kiedy całość jest jeszcze ciepła.

Popularne tagi
  • grillowane śliwki
  • bazylia
  • sposób przygotowania kurczaka
  • masło czosnkowe
  • podpałka w płynie
  • oregano suszone
  • ziemniaki nadziewane
  • jak przyrządzić łososia z grilla
  • szaszłyki owocowe
  • zioła prowansalskie
  • przepis na marynatę
  • smażenie na grillu
  • jedzenie na świeżym powietrzu
  • dobra pogoda
  • przepis na chleb czosnkowy