Żeberka z grilla na każdą okazję

Opiekun artykułu: mitek
Advertising
Żeberka z grilla na każdą okazję

Żeberka z grilla na każdą okazję

Kiełbasa lub karkówka z grilla to popularne dania, którymi przejadło się już wielu zapalonych użytkowników grilla. Ze względu na to, że sezon na grillowanie zbliża się wielkimi krokami, warto poznać ciekawy przepis na żeberka. Dzięki temu nie tylko samemu będzie się mogło zjeść coś smacznego, ale również zaskoczyć zaproszonych gości.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie pysznych grillowanych żeberek wymaga odpowiednich składników. Wśród nich znajduje się:
    * 1 kg żeberek wieprzowych,
    * 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    * 2 łyżki miodu,
    * 1 cebula,
    * 1/2 cytryny,
    * ostra papryka mielona,
    * imbir mielony,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej.
    Warto przygotować również miskę, łyżkę oraz pędzel z miękkiego włosia, który przyda się do smarowania żeberek.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane żeberka dokładnie umyć, a następnie osuszyć z wody. Można poczekać, aż jej nadmiar odcieknie. Gdy tak się stanie, podzielić żeberka na 4 części.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W misce wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy z miodem oraz sokiem z cytryny. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na kawałki. Nie muszą być bardzo drobne, lecz najlepiej, żeby nie były to wielkie plasterki. Również cebulę dodać do koncentratu. Dosypać 1/2 łyżeczki papryki, imbiru, pieprzu oraz solu, po czym dokładnie wszystko wymieszać, żeby przyprawy połączyły się z pozostałymi elementami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowanym specyfikiem należy posmarować żeberka, używając do tego pędzelka. Rozprowadzić marynatę dokładnie na całym mięsie, po czym pozostawić je w chłodnym miejscu – może być najniższa półka lodówki – na 3 godziny.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po upływie odpowiedniego czasu zdjąć z żeberek nadmiar marynaty i kłaść mięso na rozgrzanym grillu. Piec z obu stron przez 15 minut, aż całość będzie ładnie brązowa i pachnąca. Podawać zaraz po przygotowaniu z chlebem, sałatką warzywną lub z łagodnym sosem.

Popularne tagi
  • szpinak mrożony
  • filet z kurczaka
  • przepis na udka z grilla
  • grillowana kukurydza
  • pomidor z grilla
  • przepis na potrawę z grilla
  • łosoś
  • truskawki
  • przepis na arbuza z grilla
  • sposób grillowania chleba
  • rodzaj grilla
  • przepis na kurczaka z boczkiem
  • marynata ziołowa
  • marynowane warzywa
  • słodkie skrzydełka