Jak właściwie grillować ziemniaki?
Jak właściwie grillować ziemniaki?
Ziemniaki pieczone w ognisku są przepyszne i wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Obecnie mało kto ma możliwość rozpalania ogniska, jednak zawsze pozostaje grill. Grillowane ziemniaki mogą być równie smacznie, a do tego przygotowane na wiele ciekawych sposobów. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
Ziemniaki z czosnkiem
Do ziemniaków bardzo dobrze pasują aromatyczne dodatki, w tym czosnek. Żeby przygotować pyszne danie, potrzebne będą:
* 5 ziemniaków,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 cebule średnie,
* oliwa z oliwek,
* 4 łyżeczki masła,
* pieprz,
* sól.
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostki. Folię aluminiową – na tyle dużą, żeby zmieściła wszystkie kostki ziemniaczane – posmarować cienko oliwą z oliwek. Ułożyć na niej ziemniaki i dodać posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Pomiędzy ziemniaki włożyć masło, posypać przyprawami. Zawinąć dobrze folię, tak aby nic nie wypadło. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec 30 minut, przewracając folię co jakiś czas.Ziemniaki nadziewane
Dobrym sposobem na podanie ziemniaków jest przygotowanie ich z farszem. Potrzebne będą do tego:
* 4 duże ziemniaki,
* 30 g parmezanu,
* 150 g mozzarelli,
* 2 łyżki musztardy,
* 3 łyżki śmietany,
* bazylia,
* pieprz,
* sól.
Ziemniaki dokładnie umyć, po czym zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie przez 30 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i przypiekać jeszcze przez 10 minut. Następnie przekroić je na pół i ostrożnie wydrążyć miąższ. Mozzarellę pokruszyć do miski, parmezan zetrzeć, dodać musztardę, śmietanę, przyprawy i ziemniaczany miąższ. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta, lecz jednolita masa. Wypełnić nią puste miejsca w ziemniakach i jeszcze raz na 5 – 8 minut położyć na ruszcie.Ziemniaki ziołowe
Potrawy z grilla powinny pachnieć ziołami, wtedy jeszcze bardziej chce się je jeść. Aby przygotować takie danie, potrzebne są:
* 4 ziemniaki,
* zioła prowansalskie,
* pieprz,
* bazylia,
* sól,
* 4 łyżeczki masła.
Ziemniaki obrać ze skórki, naciąć w poprzek. Posmarować masłem, posypać ziołami, a następnie zawinąć całość w folię. Położyć na ruszcie i piec 30 minut, od czasu do czasu obracając.