Jak przygotować truskawki z grilla?

Opiekun artykułu: ajstii
Advertising
Jak przygotować truskawki z grilla?

Jak przygotować truskawki z grilla?

Na grillu można przyrządzić nie tylko warzywa i mięso, lecz również owoce, w tym truskawki. Wydawać by się mogło, że te miękkie, pełne wody owoce nie są najlepszym produktem do podgrzewania, jednak łatwo zmienić zdanie. Poniższe przepisy pokazują, że można z nich wykonać kreatywny deser.

Advertising
Advertising
  • Truskawkowe szaszłyki

    Truskawkowe szaszłyki

    Z truskawek z powodzeniem można wykonać smakowite szaszłyki. Potrzebne są do tego:
    * 1/2 kg truskawek,
    * 1 opakowanie serka pleśniowego,
    * listki bazylii,
    * ocet balsamiczny.
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Serek pleśniowy pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Rozpocząć nadziewanie produktów na pałeczki do szaszłyków – najpierw 1 połówka truskawki, serek pleśniowy, listek bazylii i od początku – aż do wykorzystania wszystkich składników. Kłaść na grillu i smażyć, aż ser lekko zmięknie. Układać na talerzach, przed podaniem skropić octem balsamicznym.

  • Truskawki z pieprzem

    Truskawki z pieprzem

    Słodycz truskawek można połączyć z pieprzem i wyrazistymi przyprawami. Żeby to osiągnąć, potrzebne będą:
    * 1 kg truskawek,
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    * 1,5 łyżeczki pieprzu,
    * lody waniliowe,
    * 1 tabliczka czekolady mlecznej.
    Przygotowane truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w kostkę. Ułożyć na folii aluminiowej i posypać cukrem oraz startą czekoladą. Zawinąć folię i położyć całość na rozgrzanym ruszcie. Przypiekać przez 10 minut, po czym rozwinąć opakowanie i posypać całość pieprzem. Truskawki najlepiej podawać z 1 gałką lodów truskawkowych.

  • Truskawki z figami

    Truskawki z figami

    Truskawki można podawać z różnymi dodatkami, w tym z kremem i innymi owocami. Do takiej potrawy potrzebne są:
    * 200 g truskawek,
    * 2 figi,
    * 150 g serka mascarpone,
    * 50 ml mleka,
    * 3 łyżki cukru pudru,
    * 4 liski mięty.
    Truskawki i figi umyć. Figi przekroić na połówki i razem z truskawkami przypiekać na tacce aluminiowej. Pozostałe składniki utrzeć razem, tworząc gładki krem. Po przygotowaniu włożyć go do lodówki.Gotowe owoce przełożyć na talerz i podawać wraz z kremem – polać nim smakołyki albo moczyć w nim przed zjedzeniem.