Pieczarki z serem feta z grilla

Opiekun artykułu: grzebinski
Advertising
Pieczarki z serem feta z grilla

Pieczarki z serem feta z grilla

Pieczarki cieszą się dużym powodzeniem jako elementy różnego rodzaju potraw. Kiedy zaczyna się sezon na grillowanie, również warto je wykorzystać. Można z nich stworzyć smaczną przekąskę do podawania do mięsa, przed mięsem lub zamiast mięsnych przysmaków, w ramach urozmaicenia grillowanych posiłków.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania pysznych faszerowanych pieczarek potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, z których można przygotować danie. Są to:
    * 8 pieczarek,
    * 25 dag sera feta,
    * 5 dag masła,
    * 1 cytryna,
    * 1 cebula,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 łyżki tymianku,
    * 3 łyżki bazylii,
    * 1/2 papryczki chili,
    * pieprz,
    * sól.
    Poza produktami potrzeba jest również patelnia, miska, jak również rozpalony grill i świetny apetyt, żeby moc degustować przekąskę tuż po przygotowaniu.

  • Pierwszy krok

    Pieczarki delikatnie umyć i oczyścić z zabrudzeń, a następnie osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Oderwać końcówki, pozostawiając sobie jedynie kapelusze. Ułożyć je na talerzu lub na tacce, a następnie skropić sokiem z cytryny. Jeżeli posypie się je również solą i pieprzem, wówczas po usmażeniu ich smak będzie jeszcze lepszy.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Nóżki pozostałe z pieczarek pokroić lub zetrzeć na tarce. Do miski wrzucić ser feta i rozdrobnić go lekko widelcem. Dodać cebulę oraz kawałki pieczarek. Skropić sokiem z cytryny, dosypać tymianek oraz bazylię i zamieszać całość. Można zetrzeć do farszu odrobinę skórki cytrynowej, jeżeli lubi się taki dodatek; jeśli nie, można z tego zrezygnować. Po pierwszym wymieszaniu dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Dobrze wymieszany farsz można zacząć wykorzystywać i napełniać nim kapelusze pieczarek. Farsz powinien delikatnie, lecz nie za mocno, wystawać poza grzyba. Zanim zacznie się uzupełniać kapelusze farszem, na dno kapelusza trzeba ułożyć kawałek masła.Tak przygotowane pieczarki układać na tacce aluminiowej i położyć całość na grillu. Piec 20 minut, aż dobrze się zarumienią. Po upieczeniu posypać odrobiną papryki i podawać jako pełnoprawne danie lub jako przystawki.