Jak przygotować grillowanego kurczaka ze szpinakiem?

Opiekun artykułu: piotrcy
Advertising
Jak przygotować grillowanego kurczaka ze szpinakiem?

Jak przygotować grillowanego kurczaka ze szpinakiem?

Kurczaka z grilla można przygotować na różne sposoby. Każdy z nich może być bardzo smaczny, a niektóre nawet odchudzające. Żeby nie nadwyrężać diety i mieć poczucie, że grill nie wpłynie na dodatkowe kilogramy, można przygotować kurczaka ze szpinakiem. Jest smaczny, ciekawy i polecany przez wiele diet odchudzających.

Advertising
Advertising
  • Wymagane składniki

    Wymagane składniki

    Przygotowanie kurczaka z grilla oznacza zakupienie odpowiednich składników. Znajdują się wśród nich:
    * 2 filety z kurczaka,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 1 puszka pomidorów,
    * 1 cebula,
    * 1 paczka szpinaku mrożonego,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 8 kostek sera feta,
    * czosnek granulowany,
    * zioła prowansalskie,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Filety z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeżeli znajdują się na nich jakieś żyłki lub inne zbędne rzeczy, usunąć je ostrym nożem. Następnie rozbić delikatnie mięso przy pomocy tłuczka, lecz nie tak płasko jak na kotlety. Wystarczą 3 – 4 uderzenia. Natrzeć filety czosnkiem granulowanym.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę obrać z łupinek, po czym pokroić w piórka. Podsmażyć delikatnie na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać rozmrożony szpinak. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do składników na patelni, wymieszać wszystko razem.Doprawić całość pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Przykryć i dusić przez 20 minut, podlewając mlekiem aż do wykorzystania całego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do szpinaku dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić kolejne 10 minut. W tym czasie rozpalić grilla i położyć na ruszcie plastry mięsa. Piec z obu stron, aż mięso będzie zarumienione na złoty kolor.

    Po upieczeniu przełożyć kurczaka na talerze i na każdym kawałku ułożyć warstwę szpinaku. Ozdobić kostkami fety, którą można dodatkowo pociąć na mniejsze kawałki. Posypać ziołami prowansalskimi i podawać na ciepło.