Ciekawe sposoby grillowania kukurydzy
Ciekawe sposoby grillowania kukurydzy
Grillowanie kukurydzy należy do rzadkości, chociaż nie przez niechęć do tego warzywa, ale z powodu niewiedzy, jak przygotować je na ruszcie. Często ma się przed oczami filmową wizję kukurydzy, która nagle zaczyna pękać i strzelać wokół pulchnymi ziarenkami. Bez obaw. Kukurydzę można grillować całkowicie bezpiecznie, a do tego na kilka różnych sposobów.
Kukurydza w boczku
Zaletą kukurydzy jest to, że pasują do niej różne dodatki, zarówno słodkie, jak i słone. Wykorzystując to, warto przygotować kukurydzę w kawałkach boczku. Żeby to wykonać, należy przygotować kolby kukurydzy oraz cienkie plastry boczku.Kukurydzę trzeba pozbawić zielonych listków oraz ochronnej powłoki. Jeżeli kupuje się kukurydzę pakowaną po kilka sztuk w folii, wtedy nie trzeba się tym martwić, jest ona już obrana i gotowa do dalszej obróbki. Można ją jedynie przemyć i dobrze wysuszyć. Następnie owinąć kolbę boczkiem i przymocować mięso wykałaczką do warzywa. Przypiekać na gorącym ruszcie, aż mięso będzie dobrze zarumienione. Boczek ochroni kukurydzę przed spaleniem oraz zapewni jej ciekawy smak.
Kukurydza w mokrych liściach
Do przygotowania kukurydzy w mokrych liściach niezbędny jest zakup warzyw z zielonymi liśćmi. W domu należy przemyć całość wodą, po czym pozbawić kukurydzę liści. Usunąć ciągnące się włókna, po czym zawinąć kukurydzę w liście. Można obwiązać potrawę bawełnianym sznurkiem w dwóch miejscach, żeby nie rozwinęły się w czasie pieczenia. Tak przygotowaną kukurydzę włożyć na 20 minut do zimnej wody. Po tym czasie wyjąć i rozpocząć smażenie. Powinno ono trwać 25 minut. Co jakiś czas warto obracać kukurydzę, żeby równomiernie się przypiekła. Zdjąć z grilla, podawać z masłem, zwykłym albo ziołowym.
Kukurydza w folii
Do grillowania kukurydzy przydaje się również folia aluminiowa. W takim wypadku można kupić zarówno kolby, jak i kukurydzę w opakowaniach, bez liści. Zanim zacznie się ją grillować, można gotować ją przez 10 minut, dzięki temu czas grillowania będzie znacznie krótszy. Po ugotowaniu posmarować warzywo oliwą z oliwek albo masłem, może być smakowe, i owinąć folię aluminiową, tak żeby nie rozchylała się na boki.Grillować 20 – 25 minut, po czym zdjąć z grilla i podawać. Przed zjedzeniem można doprawić jeszcze odrobiną masła oraz solą.
Kukurydza gotowana w liściach i grillowana
Kolby kukurydzy można przygotować również poprzez gotowanie i grillowanie. W takiej sytuacji niezbędne jest zakupienie warzyw posiadających liście. Należy włożyć kolby do garnka z wodą osoloną 1 łyżeczką soli, po czym gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć kukurydzę z wody i obrać z liści. Posmarować kolby masłem albo oliwą z oliwek, po czym znowu zawinąć w liście, przytrzymując bawełnianym sznurkiem. Położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować 20 minut, obracając co jakiś czas. Dobrze smakują podawane z solą oraz odrobiną papryczki chili.