Pyszny burger z grilla z dodatkami
Pyszny burger z grilla z dodatkami
Kurczak z grilla, szaszłyki, karkówka to nieraz za mało. Warto mieć w zanadrzu ciekawy przepis na danie, którym można uraczyć siebie, rodzinę, a nawet gości. Taką potrawą może być grillowany burger z dodatkami, prosty do wykonania i bardzo smaczny. W poniższym artykule podajemy sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki
Dobre burgery to dobre składniki. Szczególnie trzeba zadbać o mięso, które powinno być świeże i dobrej jakości. Wśród składników na grillowane burgery niezbędne są:
* 500 g wołowiny,
* 1 jajko,
* 1/2 papryki czerwonej,
* 1 cebula,
* 1 łyżeczka oregano,
* 1 łyżeczka bazylii,
* 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej,
* 2 łyżki oleju,
* 4 bułki do hamburgerów,
* 4 plasterki ananasa z puszki,
* 4 plasterki sera żółtego,
* 4 płatki rukoli lub zwykłej sałaty,
* pieprz,
* sól,
* ketchup ostry.Etap pierwszy
Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Jeżeli nie lubi się jej wystających kawałków w mięsie, można ją nawet zemleć. Oba składniki połączyć ze sobą w jednej misce.
Etap drugi
Do mięsa dosypać przyprawy: oregano, bazylię, pieprz, sól, paprykę. Paprykę czerwoną umyć, pozbawić gniazda nasiennego, a następnie pokroić bardzo drobno i dodać do wołowiny. Całość wymieszać. Można łyżką, lecz najlepiej robić to dłonią.
Po połączeniu się składników rozpocząć formowanie burgerów. Najlepiej wyrabiać z mięsa średniej wielkości kule i spłaszczać je lekko pomiędzy dłońmi.
Etap trzeci
Rozgrzać grilla. Burgery układać bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Piec, póki mięso nie będzie mocno brązowe. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdym burgerze położyć ananasa, a na nim plasterek żółtego zera.Gdy burgery skończą się piec, przygotować bułki. Na każdej położyć kawałek sałaty, a następnie na niej usmażone burgery. Polać roztopiony ser ketchupem i złożyć bułkę. Podawać od razu po wykonaniu.