Jak sporządzić marynatę do kurczaka z grilla?

Jak sporządzić marynatę do kurczaka z grilla?
Drób to jedno z chętniej jadanych mięs z grilla. Na ruszcie można przygotować udka z kurczaka, skrzydełka, piersi oraz każdą inną część kurczaka. Potrawa jest dobra zarówno z podstawowymi przyprawami, jak i z ich większą ilością. Żeby kurczak smakował lepiej, warto przygotować do niego odpowiednią marynatę, dzięki czemu będzie rozpływał się w ustach.
- Marynata prowansalska  - Ziołowa marynata może dodać kurczakowi smaku i aromatu. Nie jest ona trudna do wykonania. Wystarczy jedynie przygotować: 
 * 5 łyżek ostrej musztardy,
 * 4 łyżki soku z cytryny,
 * 2 łyżki ziół prowansalskich,
 * 2 łyżki oliwy z oliwek,
 * 3 ząbki czosnku,
 * pieprz,
 * sól.
 Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę wprost do miski. Dodać pozostałe składniki, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Gdy składniki będą mieć jednolitą konsystencję, dodać kawałki kurczaka i znów wymieszać albo natrzeć mięso marynatą. W zależności od upodobań można pozostawić je w specyfiku na 1 godzinę lub na całą noc.
- Marynata z octem  - Szybką i smaczną marynatę do kurczaka można przygotować z ziół oraz octu. Dzięki temu mięso będzie znacznie delikatniejsze. Do jej wykonania niezbędne są: 
 * 3 łyżki octu ryżowego,
 * 3 łyżki musztardy,
 * 1 łyżka tymianku,
 * 1 łyżka oregano,
 * 1 łyżka lubczyku,
 * 1 łyżka papryki ostrej,
 * 1 łyżka papryki słodkiej,
 * 1 szklanka oleju rzepakowego,
 * pieprz,
 * sól.
 Wszystkie składniki zmieszać ze sobą w szerokiej misce, po czym natrzeć powstałą marynatą wybrane kawałki kurczaka. Następnie ułożyć je w misce po marynacie, przykryć folią aluminiową i na 2 – 3 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie smażyć na grillu, używając do tego tacki aluminiowej.
- Marynata z pietruszką  - Pietruszka to dobry dodatek nie tylko do zup, ale również do potraw z grilla. Doskonale wzbogaca smak kurczaka, jeżeli wykona się z niej marynatę. Aby to zrobić, potrzebne są: 
 * 3 łyżki oliwy z oliwek,
 * 1/2 łyżeczki soli,
 * 1/2 cytryny,
 * 3 ząbki czosnku,
 * 1 pęczek natki pietruszki,
 * pieprz,
 * sól.
 Wycisnąć sok z cytryny do miski, dodać oliwę, sól, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pietruszkę posiekać bardzo drobno. Całość wymieszać, a następnie włożyć do mieszanki kawałki kurczaka albo natrzeć mięso marynatą. Pozostawić na 1 godzinę pod folią aluminiową, a następnie smażyć na rozgrzanym grillu.
















