Pyszny kurczak grillowany z Nutellą

Opiekun artykułu: sylwia
Advertising
Pyszny kurczak grillowany z Nutellą

Pyszny kurczak grillowany z Nutellą

Grillowane potrawy potrafią być niezwykle pomysłowe. Jednym z bardziej zaskakujących dań jest kurczak grillowany z Nutellą. Wydaje się, że to dziwne połączenie, jednak zasmakują w nim nie tylko dzieci, ale również dorośli. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobra potrawa wymaga dobrych składników, świeżych oraz dobrej jakości. Najlepiej zakupić je dzień przed przygotowaniem. Dzięki temu ma się pewność, że potrawa będzie rewelacyjna i zasmakuje każdemu. Wśród niezbędnych elementów powinny znaleźć się:
    * 2 piersi kurczaka,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 1/2 łyżki miodu,
    * 1 opakowanie przyprawy do kurczaka,
    * 1/2 cytryny,
    * 1 mały słoiczek Nutelli.
    Warto również zaopatrzyć się w tacki aluminiowe, które ułatwiają pieczenie potraw na ruszcie.

  • Krok pierwszy

    Piersi z kurczaka należy umyć zimną wodą i wysuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym. Wszelkie błonki, ewentualne pojedyncze kostki lub inne nieczystości odciąć delikatnie, nie naruszając przy tym mięsa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do szerokiej miski wrzucić wycisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy, oliwę z oliwek oraz miód, po czym mocno zamieszać. Powstanie dzięki temu aromatyczna marynata, która nada mięsu wyjątkowy smak.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do przygotowanej marynaty włożyć kurczaka. Obtoczyć go dokładnie w miksturze, po czym przykryć miskę folią aluminiową. Całość włożyć do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu rozpalić grilla.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kurczaka przesiąkniętego marynatą położyć bezpośrednio na ruszcie albo na tacce aluminiowej. Piec, aż mięso będzie jasnobrązowe, przypieczone i chrupiące. Można od czasu do czasu obracać, żeby przypiekło się równomiernie z każdej strony.Po zdjęciu z grilla pokroić na niewielkie kawałki i przed zjedzeniem maczać w Nutelli. Można używać do tego widelca albo długich wykałaczek.