W jaki sposób urozmaicić grillowane dania?

Opiekun artykułu: marzencia
Advertising
W jaki sposób urozmaicić grillowane dania?

W jaki sposób urozmaicić grillowane dania?

Grillowanie jest przyjemne nie tylko ze względu na przygotowywane potrawy, lecz przede wszystkim ze względu na możliwość spotkania ze znajomymi. W sezonie, czyli późną wiosną oraz przez całe lato, kiedy grille rozpalane są niemal codziennie, typowe potrawy mogą szybko się znudzić. Jedzenie ciągle kiełbasy z grilla z pewnością sprawi, że z czasem nie będzie chciało się go nawet rozpalać. Dlatego warto wiedzieć, jak urozmaicić jedzenie, żeby spotkanie było udane.

Advertising
Advertising
  • Warzywa z grilla

    Warzywa z grilla

    Mięso to dla wielu osób podstawa grillowania, jednak dobrze jest urozmaicić je warzywnymi dodatkami. Papryka, cebula, pomidory, pieczarki, wszystkie je można z powodzeniem kłaść na ruszcie i przypiekać. Dla bezpieczeństwa przekąsek oraz samego paleniska najlepiej robić to na tackach aluminiowych, dzięki czemu warzywa nie spadną w żar.

    Warzywa można przypiekać albo same, albo z dodatkami – ziołami, farszem, serem – co pozwoli odkryć zupełnie nowe smaki. Liczne przepisy na warzywne dania z grilla znajdują się w Internecie.

  • Owoce z grilla

    Niewiele osób wie, ale poza warzywami i mięsem na ruszt można położyć także owoce. Wcześniej warto zapoznać się z sugestiami dotyczącymi czasu ich pieczenia, a następnie przypiekać je – z dodatkami lub bez. Bardzo dobrze smakują jabłka posypane odrobiną cukru, banan, brzoskwinie, a nawet truskawki. Czas grillowania warzyw jest znacznie krótszy od grillowania innych produktów, lecz są one bardzo smaczne.

  • Apetyczne szaszłyki

    Apetyczne szaszłyki

    Żeby na talerzu nie znalazły się tylko kawałki brązowego mięsa, można przygotować szaszłyki. Mogą być mięsno-warzywne, warzywne, owocowe. Dobrze jest pamiętać, żeby czas pieczenia produktów był zbliżony do siebie. W przeciwnym razie niektóre elementy przypieką się za mocno, podczas gdy reszta będzie surowa. W przypadku mięsa najlepszym wyborem jest drób, który ma krótki czas pieczenia. Warzywa mogą być zupełnie dowolne, urozmaicone również owocami, np. kawałkami ananasa.

  • Kukurydza z grilla

    Na pomysł grillowania kukurydzy wpada się rzadko, lecz polecane jest przekonanie się do tego. Kukurydza smakuje bardzo ciekawie, wbrew obawom nie przypala się ani nie wybucha. Wystarczy jedynie odpowiednio ją przygotować. Najlepiej przed położeniem jej na ruszt podgotować ją 10 minut, następnie posmarować masłem, oprószyć ziołami i owinąć w folię aluminiową. Piec przez 20 – 25 minut, a potem zjadać ze smakiem.

  • Sosy do potraw

    Sosy do potraw

    Każda potrawa smakuje o wiele lepiej, jeżeli podaje się ją z dodatkiem sosu. Można zawczasu przygotować coś więcej niż ketchup. Popularne są tzw. dipy – jogurtowe, czosnkowe, ziołowe, pomidorowe, a nawet miodowe, w których można moczyć kawałki mięsa lub polewać je nim. Są proste do przygotowania, a gwarantują doskonały smak.